“За” и “против” строителството на АЕЦ в Турция

10rus-turk-nuclearВ Анкара премина публична дискусия по проблемите на “мирния атом”. Темата на дискусията беше проекта АЕЦ “Аккую”, в чията реализация участва руската корпорация “Росатом”.

В дискусията, преминала в Анкара, взеха участие министърът на енергетиката и природните ресурди на Турция Танер Йълдъз, председателят на националната агенция по атомна енергия Зафер Алпер, председателят на управлението за регулиране на енергопазара Хасан Кьокташ, генералният директор на акционерното дружество по електроенергия Халил Алиш и докторът на науките, професор, директор на Института по енергетика при Съвета за научно-технически изследвания на Турция Мурат Айдън.

Дискусията беше предизвикана от нестихващите и до момента споровете в Турция за необходимостта от развитието на атомна енергетика в страната. В последно време започна да се наблюдава едно явление – споровете излизаха от рамките на икономическите и екологични разсъждения и започнаха да придобиват политически отттенък. Например, когато противниците на турския “мирен атом” говореха за проекта АЕЦ “Аккую”, който ще се осъществи с помощта на Русия, те предупреждаваха “за опасността от енергийна зависимост от Русия”. Забравяйки при това, че Турция води преговори и с други страни за осъществяване на нови атомни проекти. Неотдавна интерес в това направление проявиха французите. Т.е. твърденията за някаква опасност Турция да се окаже в енергийна зависимост от Русия имат явно спекулативен характер.

Както заяви по време на дискусията Йълдъз, “хората, заставащи против строителството на АЕЦ, не могат да предложат нито една достойна алтернатива за разрешаване на енергийните проблеми на Турция”. Йълдъз подчерта, че строителството на вятърни електростанции, за които настояват противниците на АЕЦ, съпоставими по мощност с АЕЦ, могат да обезпечат само нищожна територия с размери от около 850 кв. км. Ако вместо атомна се постори хидроелектроцентрала – още един предполагаем алтернативен проект – то ще се наложи да се потопи район, аналогичен по площ на провинция Дюздже – т.е. повече от 1000 кв. км.

Какви са аргументите на привържениците за строителство на АЕЦ? Отговорът, според тях, е очевиден. Турция има растящо население, интензивно се развива икономиката. В същото време страната е принудена да импортира почти 70 % от енергоресурсите си. Затова правителството смята да съкрати импорта на газта и да увеличи производството на собствена евтина електроенергия. Но причината не е само в това. “Мирният атом” за Турция – това е съвършено нова промишлена и научна инфраструктура, която може да обезпечи влизането на страната в числото на най-развитите страни в света.

Щ се отнася до проблема с безопасността, то, според думите на Йълдъз, “АЕЦ “Аккую” ще бъде най-надеждната и безопасна АЕЦ в света”, защото в нея ще бъдат използвани най-съвременните ядрени технологии.

И още. Руската корпорация “Росатом”, която ще построи АЕЦ в Аккую, откри в Мерсина информационен център по въпросите за атомната енергетика. Центърът има образователна цел – да информира и популяризира в Турция знания за мирната атомна енергетика. Както показа дискусията в Анкара, за това съществува голяма необходимост.

Един отговор на ““За” и “против” строителството на АЕЦ в Турция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s