Лондон към България: Моля ви, не идвайте във Великобритания! („The Guardian“, Великобритания)

london-v-adu-hellgate-london-1152x864Министрите смятат да проведат кампания с антиреклама към България и Румъния, за да убедят потенциалните имигранти да не идват във Великобритания

Моля ви, не идвайте във Великобритания – тук е дъждовно, има малко работни места, а и работата е лошо платена. Министрите имат намерение да проведат кампания по антиреклама в България и Румъния, за да убедят потенциалните имигранти да не пристигат във Великобритания.

Планът е: нагледно да покажат отрицателните страни на британския живот, а това е само малка част от мерките, насочени за задържане притока на имигранти във Великобритания през следващата година, когато изтича срокът на ограничението за граждани от двете гореспоменати страни, които желаят да живеят и работят в Обединеното Кралство.

В почивните дни се появи съобщение за това, че един министър е заявил по повод кампанията за негативна реклама следното: “Тя ще създаде впечатлението, че тук улиците са покрити със злато”.

В съобщението няма нито дума за това, как ще изглежда тази реклама, каква ще бъде стратегията й: да покаже Британия в най-ужасната й светлина или да се опита да убеди чужденците от България и Румъния да разберат прелестите и преимуществата на собствените си държави – румънските Карпати или българските черноморски курорти. Правителствата на различни страни харчат милиони, наемайки лондонски консултанти, за да “измият и лъснат репутацията им”. Възниква твърде любопитен парадокс, трябва ли Британия да замърси имиджа си, разказвайки за зимните си наводнения, за потъващите домове, за препълнените в събота вечерта спешни отделения.

През 2007 г. жп мрежата на Eurostar направи в Белгия реклама за влаковете си, пътуващи към Лондон, където бяха показани скинхеди с татуировки, които се мотаеха с порцеланови чаени чашки. За сега не е ясно, дали са се водели някакви разговори по “очернящата” тема – кой ще се занимава с въпроса по очернянето светлия образ на Британия.

В неделя един историк от Даунинг стрийт каза: “Да, разглеждат се варианти, но все още няма нещо конкретно за коментиране…Видно е, че върви процес в тази насока, а ние своевременно ще ви съобщаваме за всички предложения…”.

Както допълнително отбеляза този историк, правителството не смята, че промяната в правилата задължително ще доведе до наплив на хора, доколкото румънците са по-свързани с Германия и Италия, а не с Британия.

Има и още един вариант, който разглежда усложняване на правилата за достъп до комуналните услуги за имигрантите от ЕС. Съществува и трети вариант – да се депортират тези, които пристигат в Британия и не открият работа в продължение на три месеца.

Министерството на вътрешните работи за сега не дава офицална оценка по въпроса – колко от 29-те милиона румънци и българи ще се възползват от новите си свободи, когато забраната бъде свалена.

Различни организации, такива, като MigrationWatch, прогнозират, че за предстоящите пет години от двете страни ще пристигнат примерно 250 000 човека, макар тази цифра да е спорна. Депутатът от парламента от торите Филип Холобоун твърди, че за две години румънско-българската общност ще нарасне до 425 000 човека.

Експертите се съмняват в тези цифри, защото те са основани на статистика за колическото на поляците и чехите, пристигнали в Британия през 2004 г. Тогава само три държави отвориха границите си. Този път ограничението на пазара на труда се маха от 25-те държави-членки на ЕС.

Въодушевени от предложението на Камерън за провеждане на референдум по въпроса за излизането от ЕС, депутатите – тори в голямата си част смятат, че Британия трябва да се откаже от отмяната на ограниченията, дори това да доведе до разпра с Еврокомисията.

Тази идея, макар на този етап тя да е предварителна, противоречи на многомилиардните загуби на Британия за Олимпийските игри, които отчасти имаха за цел да подобрят репутацията на страната. Освен това, тя се появява в момент, когато Министерството на вътрешните работи публикува напътствия за чужденците – как да станат британци. Напътствията започват със следните думи: “Британия – това е фантастично място за живот – съвременно и процъфтяващо общество”.

Един отговор на “Лондон към България: Моля ви, не идвайте във Великобритания! („The Guardian“, Великобритания)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s