Руските медии: съдбата на АЕЦ “Белене” ще се реши в парламента

FILES BULGARIA NUCLEAR POWER“Гражданите на България гласуваха на референдум за строителството на АЕЦ “Белене” на 27 януари. Но гласувалите се оказаха твърде малко. Въпросът в този случай се прехвърля в ръцете на парламента. Експертите от “Гласът на Русия” не изключват, че властта може да вземе решението си, въпреки волята на народа.

На въпросът, трябва ли да се развива ядрената енергетика в Република България чрез строителството на нова атомна централа, положително отговориха около 60 % от гласувалите. Но на първия, след падането на комунистическия режим, референдум гласуваха примерно около 20 %. Сега въпросът за новата АЕЦ ще се разглежда в рамките на три месеца в парламента. Според българските закони, решението на гражданите се превръща в задължително за изпълнение само, ако са гласували повече от 60 % от избирателите.

Властта едва ли ще се съгаси да възобнови работата по руския проект, сигурен е шефът на Фонда за национална енергийна безопасност Константин Симонов:

“Мнението на гражданите твърде силно се разминава с мнението на ръководството на държавата, начело с премиера Бойко Борисов. Референдумът беше проведен като средство за натиск над Русия. България се отнася отрицателно към руските енергийни проекти. Макар те да биха донесли полза за държавата. Мисля, че министър-председателят на България не направи правилна преценка. Защото населението гласува положително за АЕЦ”.

Днес в България работи една от най-големите в Източна Европа АЕЦ “Козлодуй”, която е построена с активното участие на СССР още през 1970-те години. От шестте блока там днес работят само два. България във всички случаи понася големи и сериозни загуби. Да се модернизира вече съществуващата АЕЦ е твърде скъпо, а при отказ от “Белене” ще трябва да се плати неустойка от 1 милиард евро за вече проведени мероприятия, започвайки от 2008 г. и до пролетта на миналата година, когато проектът беше замразен. В това число и за поставянето на първия реактор с мощност 1000 мегавата. Русия предви иск до Парикия арбитраж, отбеляза аналитикът от енергийния сектор Лилия Бруева:

“При окончателния отказ от сътрудничеството с Атомстройекспорт България ще бъде принудена да компенсира работата по единия реактор. Имаше разговори около възможността енергоблокът да бъде поставен в старата АЕЦ. Това също ще бъде съпроводено със съществени разходи. При това, той трябва да се доработи, за да съответства на старата АЕЦ”.

София се опитва да води политически игри. Но при тези игри тя не отчита интересите си. В края на краищата губят всички граждани на България, а Русия при прекратяване на договорите, ще изуби малко, смята Константин Симонов:

“За България това е изгоден проект. Русия беше готова да го финансира. Факт е, че АЕЦ щеше да се построи на кредит. При това София получаваше допълнителен източник за евтина електроенергия. При тази ситуация задачата на българския премиер беше да не спира проекта, а и да не плаща глоба. Той явно разчиташе на друг резултат от референдума.

Сега за нас няма голям смисъл повече да се борим за този проект. Ние доставяме природния газ на пазара в България. АЕЦ в този смисъл би била наш конкурент. Ние подготвяме проект “Южен поток” през България. България се наказа сама! Така, както някога се отказа от нефтопровода Бургас-Александруполис. Политически мотивираните решения нанасят съществени вреди върху икономиката на България”.

Русия е готова да продължи работата си по строителството на “Белене”. Общата стойност на поректа е малко над 6 милиарда евро. При това пректически половината работа вече е изпълнена и цялото оборудване е готово, заявиха от Росатом. А това означава, че цената няма да нарасне. Ако АЕЦ все пак бъде достроена и пусната в действие, стойността на електроенергията за населението ще се понижи в пъти”, съобщи “Гласът на Русия”.

Един отговор на “Руските медии: съдбата на АЕЦ “Белене” ще се реши в парламента

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s