Саркози разяри евреите

Nicolas_Sarkozy_MEDEFНикола Саркози потресе с изявлението си финансовите благодетели по време на благотворителната среща за събиране на средства, организирана от фонда United Israel. Бившият президент на Франция заяви, че международната общност трябва да окаже натиск върху Йерусалим, за да се създаде палестинска държава.

“Израел се е заградил със стените на Йерихон”, – каза Саркози на закритата вечеря в хотел President Wilson по време на Световния икономически форум, където се бяха събрали богатите фенове на Израел. “Трябва да се разрушат тези стени, за да спасим Израел”, – цитира думите на бившия президент израелското издание Маарив.

Саркози, който по време на управлението си във Франция от 2007 до 2012 г. направи близкоизточният мирен процес един от основните аспекти на външната си политика, каза, че международната общност трябва да окаже натиск върху Израел, за да се създаде палестинска държава и да се предотврати това, което той нарича вероятна “катастрофа”.

Както съобщава Маарив, речта му била лошо възприета от присъстващите, които смятат, че Саркози е изразил разочарованието си от политиката на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Много възмутени участници от срещата изразили недоволството си от ороганизаторите и дори заплашили да вземат обратно финансовата помощ, както и да убедят и други да направят това.

Саркози, който, както се съобщава, платил 150 хиляди евро за участието си в мероприятието, напуснал залата веднага след речта си.

Припомняме, че Саркози, чийто дядо по майчина линия е гръцки евреин, по-късно приел католицизма, посещава Израел по време на управлението си и приема израелски официални лица в Париж. За годините на управлението си Саркози се е срещал с Нетаняху, Перес и много други ръководители.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s