САЩ няма да ликвидират Гуантанамо

Image-92Чиновниците от администрацията на Барак Обама не бързат да изпълнят обещанието, което президентът на САЩ даде по време на първото си управление. Държавният департамент спря ликвидирането на затвора в Гуантанамо. Дипломатът Даниел Фриед, който оглавяваше ликвидацията, е пренасочен към друг отдел в държавния департамент. Той ще отговаря за контрола над изпълнението на санкциите към Сирия и Иран.

“Задълженията на Фриед ще се изпълняват от главния съветник на департамента по юридическите въпроси”, – съобщава държавния департамент на САЩ.

Даниел Фриед отговаряше за ликвидарането на базата Гуантанамо от 2009 г. Той трябваше да убежди другите страни да приемат затворниците от злополучната каторга в Куба. В мисията си дипломатът не успя: за три години от Гуантанамо са изведени само 166 затворници от 242.

Съдбата на останалите нещастници остава неясна. Днес те се намират в американската база и чакат случайността да реши съдбата им. Вашингтон продължава да разследва събитията на т.нар. “терористи” и не бърза да затваря каторгата.

Против пълната ликвидация на Гуантанамо са и самите затворници. На 28 януари заподозреният в организиране на терористичния акт от 11 септември Халид Шейх Мухамед и четирима други фигуранти призоваха държавния департамент на САЩ да запази затвора в Куба като музей на издевателствата над хората.
Докато каторжниците си остават в затвора, американската администрация предявява претенции към човека, който огласи информация за Гуантанамо.

На 28 януари юристите от американския съд предявиха към ветерана от ЦРУ Джон Кириаку обвинение в предаване на журналистите на служебни секретни документи за издевателствата в базата Гауантанамо. Според сътрудниците от Министерството на правосъдието на САЩ, Кириаку е нарушил Акта за защита на професионалната информация за разузнавачите.

Прокурорът призова съда да осъди ветерана от разузнаването на 30 години затвор, но досъдебното споразумение съкрати присъдата до 30 месеца. В момента Кириаку е затворен за 2.5 години. Бившият разузначав допуска, че ще бъде съден и за криминално престъпление, защото на всеослушание е окачествил методите на правителството като неефективни и нахуманни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s