Раул Кастро оглави Асоциацията на държавите от Латинска Америка („El Pais“, Испания)

ismaelfrancisco03Росио Монтес

Сантяго-де-Чили. В понеделник, 28 януари, председателят на Държавния съвет и Съвета на министрите на Куба Раул Кастро пое в Сантяго-де-Чили председателството на Асоциацията на държавите от Латинска Америка и Карибския басейн (CELAC), единствената организация, в която влизат само страните от региона. Една от целите на Асоциацията е укрепване на демокрацията.

Кубинският лидер пое председателството от лидера на Чили Сабестиан Пинера, който е с десни възгледи, и ще представлява Асоциацията в следващите 12 месеца. В задълженията му влизат провеждането на политическите и търговски преговори с Европейския съюз и с други обединения. “Не се безпокойте, аз съм само за година”, – пошегува се 81-годишният Кастро, приемайки председателството на CELAC.

Раул Кастро заяви, че се задължава “да работи за благото на мира, справедливостта, развитието и взаиморазбирането между всички наши народи”. “Ние ще работим в пълно съответствие с нормите на Международното право, с Устава на ООН и основополагащите принципи на междудържавните отношения”, – подчерта кубинският лидер, който ще председателства втората среща на държавните глави на CELAC в Хавана през 2014 г.

Асоциацията е основана в края на 2011 г. в Каракас по инициатива на президента на Венецуела Уго Чавес, който искаше чрез нея да замени Организацията на американките държави (ОАД), смятайки я за оръдие на САЩ, но в крайна сметка и ОАД, и CELAC работят паралелно. Асоциацията няма бюджет, щаб-квартира, сътрудници и договори. В учредителният документ се казва, че страните-членки се задължават “да работят за съхранението на демокрацията и демократическите ценности, за укрепване на държавните институции и правовата държава”. Основна цел на Асоциацията е спазването правата на човека.

Поемането на председателското място на CELAC от Раул Кастро предизвика спорове в континента. “Трудно е да се възприеме за сериозно регионално обединение на държави начело с Куба, чиято основна цел се свежда до това един път в годината да провежда срещи на високо ниво без участието на САЩ и Канада”, – заяви Хосе Мигел Виванко от Human Rights Watch.

Идеологическите различия между 33-те члена на CELAC са очевидни, и това се прояви нагледно по време на срещата на високо ниво в Чили. В края на седмицата по време на срещата между представителите на CELAC и ЕС групата застана срещу това в официалната декларация да бъде включено задължението на латиноамериканските държави Боливия, Еквадор, Венецуела и Аржентина да дадат юридически гаранции за държавите си чрез вложени капитали, както изискваха европейските държави. В заключение в документа беше отбелязана “важността от стабилна и прозрачна нормативна база, която би дала гаранции на инвеститорите”. Признава се суверенното право на държавите да регулират икономическата си дейност.
Национализацията на европейските компании, която стана факт през последните години в Латинска Америка, наложи отпечатъка си и върху търговските отношения с Европа. През май 2012 г., например, правителството на Аржентина експроприира 51 % от акциите на държавната нефтена компания YPF от испанската нефтена компания Repsol.

Независимо от различията между блока на боливарските държави и такива страни, като Чили, Мексико и Колумбия, главна тема на срещата на върховете беше единството. Предавайки председателството на Кастро, чилийският президент Пинера му напомни, че “една от целите на председателството е укрепване на единството, задълбочаване на взаиморазбирането, защитата на демократичните ценности и свободи”.
Президентът на Боливия Ево Моралес се възползва от срещата, за да помоли Чили да предостави на страната му свой собствен изход към морето. Вице-президентът на Венецуела Николас Мадуро по време на пленарното заседание прочете писмо от Уго Чавес, в което той съобщава, че се бори с болестта си в Куба и изразява горещата си подкрепа на правителството на Раул Кастро и Кристина Фернандес: “Няма съмнения, че справедливостта е на страната на Куба и Аржентина. Ако ние сме асоциация на републики, то нашият суверенитет – това е суверенитет за цялата наша голяма родина и наш дълг е да заставим другите да уважават този суверенитет”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s