Химията на една провокация

1332389109_00-syrian-islamist-insurgent-terroristsПовод за интервенция в Сирия може да бъде операцията на западните спецслужби
Страни от Западна Европа готвят идеологическата почва за външна военна интервенция в Сирия. Вице-президентът на Израел Силван Шалом заяви, че страната му ще бъде принудена да използва военна сила, ако се появи опасност химическо оръжие да попадне в ръцете на метежниците. За възможностите за удар в случай на използване от режима на Асад на химическо оръжие по-рано говори и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.
Темата за сирийското химическо оръжие днес се обсъжда в много израелски централни вестници. Авторите на статиите активно описват сценарии по темата – как трябва да се държи в случая Вашингтон и Тел-Авив, ако Асад реши да сподели оръжия за масово унищожение с “Хизбулла”.
Не остават встрани и изданията от другите страни. Кувейтския вестник “Ал-Сеяса” като уж има на разположение доклади на западните разузнавания, от които следвало, че Асад вече бил предал химическото оръжие на терористите. А американското списание Foreign Policy, позовавайки се уж на изтичане на секретна информация, написа, че режимът на Асад вече е употребявал против опозицията отровен газ.
Междувременно, в интернет се появи твърде интересна информация. Някакъв неизвестен субект, както е отбелязано, бил извадил на показ документ на компанията Britam Defense, който показва охранителните услуги на редица възложители от Иран и Ирак. Сред документите, както пише един от чуждите блогъри, се оказали и напълно подробни планове за доставката в Сирия на химическо оръжие, което, забележете, било съветско производство. За осъществяване на операцията щели да се използват рускоговорящи граждани от Украйна и Гузия. В интернет дори има сканирани паспортите на някои от тях. Съдейки по материалите, провокацията е платена от Катар и одобрена от Вашингтон.
Може би тук е мястото да си припомним, че съвсем неотдавна средствата за масова информация (но не и българските такива) съобщиха за подготовката на друга провокация с използване на украинци. Наемниците трябваше да се правят на пленени руски наемници, разположени в специално построени декорации в Турция и Йорзания, наемници, които се сражават уж за Асад.
Вярно, някои арабски държави не скриват подкрепата си за терористите в Сирия. Така например, в речта си на международния икономически форум в Давос, Саудитският принц Турки ал-Фейсал открито заяви : “Предполагам, че ние доставяме оръжие…Ако не правим това, това би била ужасна грешка от наша страна”.
В този случай изявлението на вице-премиерът на Израел Силван Шалом напълно влиза в трасето на последните събития.
Може да се смята, че решението за удар по Сирия вече е взето. Западът разбира, че без външна намеса Асад няма да бъде свален. До днес правителствените войски успешно се справят с метежниците. През границата до опозицията пристигат бойци и оръжие. В същото време се прави фарисейско изявление за нежелание за разпространение на химическо оръжие. Но за нормализиране на обстановката в страната е достатъчно просто да престанат да снабдяват метежниците с оръжие и пари!
С падането на Асад конфликтът в Сирия ще бъде интернационализиран и разпространен много по-далеч от границите на страната. Израелското общество не се нуждае от война със Сирия, но ръководството на Израел действа в ущърб на националните интереси.
Опасността от използване на химическо оръжие въздейства силно на общественото съзнание. Затова, въпреки заявленията на сирийското ръководство за неизползване на такъв вид оръжие, темата вероятно ще бъде използвана за информационни атаки към Асад.
Острият натиск на Силван Шалом не е естествен. Но проблемът с химическото оръжие не безпокои само Израел. САЩ и Русия също са разтревожени. Причините за подобно войнствено изявление на израелско официално лице се крият в това, че днес  Израел е обезпокоен в чии ръце може да се окаже химическото оръжие. Неотдавна в американската преса се появиха съобщения, че САЩ настояват да се изземе химическото оръжие от Сирия. За целта Вашингтон дори обмислял преговори с Ирак, Йордания и други съседни на Сирия държави. Наистина, за сега абсолютно не е ясно как това може да бъде извършено. Израелските аналитици обикновено проиграват възможните сценарии и биха могли да се замислят над следното: какво ще се случи, ако падне Башар Асад и в страната дойдат на власт радикалните ислямисти. Тогава безопасността на Израел ще бъде застрашена. В огромна степен.
Изявлението на САЩ , че сирийското химическо оръжие трябва да се изнесе от страната и да се разположи в други съседни страни, също не е нормално. С това едновременно се хвърля сянка върху Русия и Китай, които като че ли не подкрепят усилията на международната общност за неразпространение на това оръжие. Всъщност, руското ръководство напълно ясно се изказа по въпроса. Що се отнася до някакви руско говорящи от Грузия и Украйна, които щели да използват като наемници или разпространители на химическо оръжие, то това прилича на огромна провокация против Русия и всички трезвомислещи човешки същества на планетата. Видно е, много държави са се изморили да чакат Русия да промени позицията си по отношение на Сирия. Сергей Лавров каза, че Русия разчита на пренасянето на конфликта в пътеката на мира. Неочакваното изявление на израелското официално лице може да се оцени само като атака срещу Русия и Китай.
На всички вече е ясно, че така наречените “опозиционери” в Сирия не са така силни, и че правителството на Асад ще се справи с тях. Всички виждат, че сред “опозиционерите” се разполагат все повече и повече ислямисти. Но САЩ не горят май от желание активно да се намесват в сирийския конфликт. Планът на САЩ, явно, е провокиране на намеса на съседни режими, които ненавиждат Асад. В същото време американците реално разбират, че планът им по отношение на режима на Сирия се оказа напълно недалновиден. Да се създаде някаква зона, в която властта да се упражнява само от метежници, т.е. да се тръгне по либийския сценарий, също май няма да се получи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s