Ангела Меркел на младини

35691-3Може и да не ви се вярва, но това е Ангела Меркел, канцлерът на Германия. На младини.

Младата и усмихваща се Ангела Меркел изглежда простичко, седейки на този камък. Както е видно, стилът на обличане на дамата с главно “Д” на Германия не се е променил съществено и до днес. Променили са се, явно, само обувките. Ангел и до днес изглежда непретенциозно, прагматично и понякога нелицеприятно. Но това е субективно усещане, все пак. Немският канцлер, за разлика от редица първи дами в света, наистина винаги е облечена скромно. Вероятно с това се опитва да увеличи популярността си на политическата арена.

75429-angela-angie-merkelАнгела Меркел е родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург в семейство на лутерански свещеник и учителка. Няколко години след раждането й семейството решило да се премести от ФРГ в източна социалистическа Германия.

HB8hwW7B_Pxgen_r_Ax354В неголемия провинциален град Темплин малката Ангела няколко пъти ставала жертва на съветските войници – те често й крадяли велосипеда. Този факт от биографията й е любим за немските средства за масова информация.

В детството си момичето мечтаело да стане учителка, както майка й. Завършвайки училище с отличие, Ангела решила да постъпи във физичния факултет на Лайпцигския университет.

Ангела била фенка на Мария Кюри в университета. На общонационалната олимпиада по руски език Меркел победила и спечелила пътуване до СССР.

HELMUT KOHL ANGELA MERKELВ Лайпциг срещнала бъдещия си мъж – Улрих Меркел. След пет години съвместен живот те се разделили, но Ангела останала с фамилията му, която по звучене е близка до немската дума “забележим”.

Меркел влязла в Съюза на свободната немска младеж (организация, аналогична на българския “комсомол”), присътвала на различни обществени събрания, но в компартията така и не постъпила. Отказала да сътрудничи на ДС. По-късно политическите й противници я обвиняват за връзките й с Щази. Като доказателство те привеждат факта, че “в социалистическия блок” блестяща кариера на учен би била невъзможна, ако са липсвали връзки с органите на държавна сигурност.

За да разсее слуховете около ДС, Меркел се появява в едно телевизионно шоу. Там тя разказа, че в края на 1970-те години я въвели в кабинета на офицер от ДС.

Той й предложил да сътрудничи, но тя отговорила, че не може да направи това, защото не умее да си държи езика зад зъбите и бързо ще се разприказва пред приятелите си. “С това всичко приключи, защото едно от основните изисквания за работа в Щази беше човек да умее да си мълчи”, – пояснява канцлерът.

След падането на Берлинската стена Меркел е обхваната от атмосферата на бурните събития. През 1989 г. тя влиза в “Демократично пробуждане”, скоро става прес-секретар в некомунистическото правителство на ГДР под ръководството на Лотар де Мезер.

През 1990 г. Меркел се присъединява към християн-демократите и става депутат от ХДС в бундестага. В това време я забелязва първият политически лидер на Германия Хелмут Кол. Кол мисли, че Ангела ще поведе жените на Германия след себе си. В същото време Меркел се омъжва за мъж, който е далеч от политиката – за професора по химия Йоахим Зауер.

HBbckCHj_Pxgen_r_1100xAПрез 1998 г. новият канцлер на Германия вече е Герхард Щрьодер. Неговият предшественик Кол скоро се оказал в центъра на корупционен скандал. Обвинявали го, че е приемал пари за нуждите на партията от олигарси в Германия. Начело на атаката срещу Хелмут Кол била Ангела Меркел. Тя вече била забравила, че той я вкарал в голямата политика.

През 2002 г. Меркел за първи път издига кандидатурата си за поста канцлер на Германия.

image307767През 2005 г. след победата на ХДС на предсрочните парламентарни избори Меркел става федерален канцлер на Германия.

В близкото минало Ангела Меркел става обект на подигравки от страна на Джордж Буш и Силвио Берлускони. Берлускони дори решава да си поиграе “на криеница” с Меркел и се скрил зад един фенер на площада на Единството в Италия. После неочаквано погледнал зад фенера и казал на гостенката си “ку-ку”, на което канцлер Меркел се обърнала и казала: “О, Силвио”.

Свидетели на сцената били десетки журналисти.

bush_groping_merkeled726fcce0847ba840f0ec42c9a87584А Джордж Буш решил да зарадва Ангела Меркел с масаж. Меркел в този момент разговаряла с министър-председателя на Италия Романо Проди и предложението на Буш било напълно неочаквано. Снимката с Буш и масажа дълго се разхождаше из Интернет.

germania-franta“Прекалено приятелските” маниери на Никола Саркози принудили Ангела Меркел да се обърне към немското посолство в Париж. Саркози бил принуден да се държи дистанцирано и да избягва да я потупва по гърба при среща. Забранено му било да я хваща за ръцете или да я целува на воля, както той правел преди забележката.
59e14a61026305388d49f9ca4611d13efc88c834Rosenmontagszug in Duesseldorf
201535418news_09_07_08

Тук Меркел кихнала, в резултат на което на Путин окото започнало да му щипе

Тук Меркел кихнала, в резултат на което на Путин окото започнало да му щипе

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s