Русия създава на Луната обитаеми бази

283521655Роскосмос създава на Луната обитаеми бази след около 17 години. За създаването им ще се използват съществуващите на Луната вода и строителни материали, информират руските медии.

Entering_a_Lunar_OutpostПолетът на Луната и създаването на подобна база е напълно реална задача, казва сътрудникът от астрономическия институт “Щернберг” Владислав Шевченко. “Луната няма атмосфера, има много слаба вулканична и тектонична активност. Затова на Луната са видни процесите, които са се случили с нея преди около 4.5 милиарда години. В близките 10-20 години Луната може да стане източник на енергия и материални ресурси. Става дума за слънчева енергия, която ще се събира на Луната и после ще се преобразува в електрическа. Днес икономистите говорят за дефицит на метали, използвани за високите технологии. В настоящия момент Китай е монополист в това отношение и диктува световния пазар. А на Луката, както показаха последните изследвания, има участъци, в които могат да се намерят метали от групата на платината в промишлени по мащабите си количества”, – разказва ученият.

Moon_colony_with_rover.jpegСпоред него, по време на първия етап от усвояването на Луната, ще се създадат роботизирани, автоматизирани бази. Те се ще обслужват от оператори. И едва тогава ще се построят постоянно обитаемите станции. Човекът е необходим на Луната и въобще в космоса само там, където без него не може да се мине, подчерта научният ръководител на Истинтута по космическа политика Иван Моисеев: “Ако говорим за създаване бази на Луната, това е правилна стратегия. Базите са необходими, за да произвеждат гориво, материали за строителство в космоса”.

luneС проектиране на първата лунна база “Звезда” се занимава руският учен Владимир Бармин. Колегите му наричат новия лунен град “барминград”. Според Владислав Шевченко, за да се гарантира безопасността на екипажа от падащи метеорити и сериозните облъчвания, базите трабва да се вкопаят в лунния грунд.

moonbaseAboveПредишните изследвания показаха, че при наличието на добра изолация, гарантираща радиационната безопасност на екипажа, проектът е напълно осъществим. Технически разработки по темата вече са направени от Русия и САЩ.

Един отговор на “Русия създава на Луната обитаеми бази

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s