Трите съставни части на китайската мечта („Хуанцю шибао“, Китай)

china2Ван Ивей

В продължение на цяло столетие речта на президента Линкълн, лидерът на борбата за независимост на Америка, за “власт на народа и воля на народа за народа” вдохновяваше пионерите на нашата революция. Днес темата за “китайската мечта” отново беше издигната от лидерите на страната. Какво е китайската мечта? Ако трябва да кажем накратко, това са трите принципа – съставни части на китайската мечта – “впечатляващите исторически корени на Китай”, “това, което принадлежи на Китай” и “направеното в името на Китай”.

1338410951-255449-0101536_www.nevseoboi.com.uaНо да поговорим в началото за “историческите корени на Китай”.

Благодарение на своята дълбока и многолика национална култура, китайската нация внесе ярък принос върху историческата значимост на цялото човечество.

В последно време Китай пое по труден път към спасението на страната, но и днес приносът на Китай в световното развитие е огромен.

19_12_2007_0281124001198090907_edward_burtynskyКонтурите на идеята “Китай е длъжен да направи огромен принос в развитието на човечеството” бяха обозначени след началото на политиката на реформи и откритост. Това е съвременния принос на китайския модел. В международната политическа обстановка много развиващи се страни се стремят да се откъснат от негативите на политическото наследство на Запада, да покажат на света образец, в най-добра форма отговарящ на ситуацията в страната и света. Около концепцията “произведено в Китай”, китайският път на развитие и модел на управление бива поощряван, той издига още повече инициативата, утвърждава концепцията “да купуваме стоки от Китай, т.е. да принадлежим на света”, обогатява многообразния модел на глобалното развитие. С други думи, на света е необходима китайската мечта. Китайската мечта е необходима за развитието на цялата световна епоха.

64(1)Сега да обсъдим концепцията “да принадлежиш на Китай”.

145621475Китайската мечта принадлежи на Китай. Ние не взаимстваме концепцията на мечтата си от други страни. На нас не ни трябва “американската мечта”. Американският модел е пагубен и неустойчив, той не е пример за подражание. Идеята ‘да принадлежиш на Китай” означава, че това е особена мечта, която встъпва в триединство с “азиатската мечта” и с “глобалната мечта”. Отначало трябва да осъществим идеята за “китайския Китай” и, вървейки по пътя на социализма с китайска специфика, да продължим да подкрепяме мечтата за световен социализъм. Второ, идеята за “азиатския Китай” означава да не допуснем потъването на Азия в безвремието и безредиците, заради западното нашествие. Трето, “глобалният Китай” е идеята за построяването на съвременна цивилизована държава. Китай е длъжен да демонстрира своите традиционни ценности, а и универсалността на китайския модел.

default.jpegИ, накрая, за концепцията “в името на Китай”.

Китай няма да последва американската мечта, но той не отблъсква нито американската, нито европейската, нито индийската, нито които и да са други мечти. Точно обратното, успехът на Китай е стимул за другите страни, за да осъществят собствените си мечти. Китайската мечта е тясно свързана със световната мечта. Китай не преследва тясна национална мечта, отхвърляща света. На свой ред, светът не би трябвало да следва отхвърлящата Китай мечта на “евроцентризма”.

image31mainКак да осъществим китайската мечта? В съответствие с трите стълба на китайската мечта съществуват три начина за нейното осъществяване. Първо, да сбъдваме мечтите. Китай притежава всички признаци на морска цивилизация. Мечтата на Китай за силна морска държава трябва да се осъществи. Второ, да тълкуваме мечтата.muraille_de_chine_9_modifie В отговор на съществуващите в света безредици, китайската мечта трябва да разкрива принадлежащата на Китай мечта за извънредност, създавайки общочовешки ценности, осъществявайки единството на целия свят. OT20111113154351320s-32443Трето, Китай е длъжен да събере храброст и да осъществи неосъщественото – да внесе величав принос, превъзхождащ приноса на Запада и историческите успехи на самия Китай.

wallpapers282Китайската мечта е своеобразен изпит на китайския народ и народите на целия свят. Трябва да отговорим на въпроса “Коя е главната задача за придвижването напред?” Отговора се състои в следното –  съхранявайки съдбините на човечеството, да продължим да следваме делата на великите умове на миналто, за да установим навеки мира на планетата.

Един отговор на “Трите съставни части на китайската мечта („Хуанцю шибао“, Китай)

  1. Власт на „народа“ разбира се не важи за завареният народ Индианци.
    Такава мечта не е само на Китай.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s