Чили иска от САЩ убиеца на Виктор Хара

mainjaraВърховният съд на Чили одобри искането към САЩ за екстрадацията на бившия чилийски военен Педро Бариентос Нуниес по подозрение в убийството на певеца и политика с комунистически възгледи Виктор Хара по време на преврата през 1973 г. По данни на чилийската държава, именно Бариентос Нуниес е произвел “изстрелът на милосърдието” в главата на Виктор Хара.

Както установи следствието, през септември 1973 г., когато беше свалено правителството на Салвадор Алиенде, дошлите на власт военни в продължение на четири дена са убивали Виктор Хара, пускали са му електрически ток, чупили са ръцете му и, в края на краищата, са го застреляли с 34 куршума. Виктор Хара тогава е бил на 40 години.

“Това решение отговаря на нашите очаквания, чилийската държава направи първата стъпка и ние разчитаме, че САЩ ще дадат зелена светлина по финала около това престъпление”, – заяви адвокатът на семейство Хара. Искането ще бъде подадено чрез Министерството на външните работи, защото Чили няма подписана спогодба за екстрадация със САЩ.

В края на декември 2012 г. апелативният съд на Чили издаде заповед за ареста на няколко военни в оставка, съпричастни към убийството на Виктор Хара. Но лейтенантът в оставка Бариентос Нуниес днес живее във Флорида, съобщават чилийските средства за масова информация.

2 отговора на “Чили иска от САЩ убиеца на Виктор Хара

  1. Някакъв си Виктор…не е поп-звезда…бил певец…15 месеца без коментар…

  2. Pingback: Размисли по пътя към Европа » Blog Archive » Митарствата на Петър Курумбашев (от Светът днес)·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s