100 000 лева e заплатата на EVN шеф у нас

151Кой управлява дистанционно електромерите ни?

Инж. Костов, енергиен експерт, твърди пред Plovdivutre, че електроразпределителните дружества у нас не е трябвало да се приватизират, при това на смешно ниска цена. Електроразпределителните дружества в България формирали 8-10 пъти по-голяма печалба, в сравнение с дружествата в чужбина, които си позволявали само 3-5% печалба.

Експертът твърди, че електромерите ни могат да се манипулират от разстояние, по електронен път, от самото EVN. Инж. Костов препоръчва да изключим абсолютно всички уреди и за проверим дали елекромерът продължава да върти. “Ако има движение, дори и бавно, това означава, че има паразитни токове, които електромерът отчита. Пък и поскъпването на тока е 13-процентно, но всъщност е много повече”, – твърди експертът.

Според инж. Костов, реалното увеличение на тока е 30%, а надбавките са за зелена енергия, пренос, разпределение, в зависимост от основната консумация.

Експертът прогнозира, че през лятото токът ще скочи с 5%, но поскъпването няма да е за последно.
Информация от няколко източника дала основание на инж. Костов да твърди, че директорът на EVN у нас получава около 100 000 лева заплата на месец. Експертът настоява заплатата на ръководните звена в дружеството да бъдат осветлени и да станат публично достояние. Средното възнаграждение в EVN било 1500 лева, твърди инж. Костов. Така, електротехник със средно образование получавал месечно над 1000 лева заплата, според инж. Костов. “В ДКЕВР (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране) възнагражденията варират между 3 и 5 хиляди на месец”, – твърди експертът.

Източването на бъгарските граждани било и от други места – от БЕХ (Български енергиен холдинг), от ЕСО (Единен системен оператор), от НЕК. “ЕСО извършва планови, текущи, основни ремонти, те също влизат в цената на тока. Така се източват милиони от енергетиката, а те отиват у политици, които точно затова толерират тази порочна система”, – споделя инж. Костов. Той е изненадан, че България произвежда повече енергия, отколкото консумират потребителите, в същото време постоянно изнасяме електроенергия, а печалбите от износа не отиват за поевтиняване тока на българския консуматор.

НЕК също печели от гражданите, добавя инж. Костов, от порядъка на 7-8% – за пренасяне на енергията до съответното място. Но след НЕК печалбата на ЕРП-тата е в пъти по-висока, около 30 %, убеден е експертът.

Инж. Костов твърди, че токът за промишлеността в България като абсолютна стойност е 1.15 пъти по-скъп в сравнение с Германия и по-скъп от 60 % от европейските страни, съобщи Plovdivutre.

5 отговора на “100 000 лева e заплатата на EVN шеф у нас

 1. Това, което ми направи впечатление от последните две седмици прекарани в четене на форуми и мнения е, че масово се повтаря следната порочна схема -ток до 10.12.2012 – 168 лева и ток до 15.01.2013 – 310 лева. Разбира се сметките варират +/- няколко лева. От протести няма смисъл. Трябва да се ДЕЙСТВА твърдо с престъпниците, които ни ограбват. Задължително се пише до Омбудсман на Република България като се прикрепят по възможност максимално повече доказателства. Пише се и жалба до Държавна комисия за енерго и водно регулиране- ДКЕВР. Но преди всичко се завежда- Дело срещу съответното дружество!! Има достатъчно добри адвокати тясно специализирали в тази област. Не се оставяйте да ви тъпчат…… Първо ги съдим а после ги гоним там откъдето са си дошли. Всички „ИНВЕСТИТОРИ“ идващи в България само ни крадат и изнасят всичко в офшорни зони.

 2. Призовавам всички пострадали от високите сметки за ток (и не само) да заведат дело срещу съответния монополист. Трябва да се съдят до дупка!! Иначе за всички нас ще става все по трудно да Оцеляваме…. И помнете, че докато вие се лишавате все повече и повече от елементарни човешки неща- докато стоите гладни, на студено без ток, или без пари за лекарства, докато правите поредните сметки как да изкарате до заплата (ако разбира се не сте безработни) то някой мазен депутат- продажник урежда поредната корупционна сделка за която ще плащаш не само ти- Гражданино но и твоите- Деца……

  Нека кажем НЕ на произвола, безхаберието и наглостта, и вземем всичко в наши ръце!! Всеки крадец, продажник и престъпник, всеки корумпиран чиновник трябва да понесе своята отговорност. Нека покажем на себе си на нашите деца и на света, че Българина е достоен, дружелюбен но и отговорен гражданин и няма да търпи да издевателстват над него.

 3. Еееееееееееее,това е ненадминато безобразие !!! До кога ще търпим тези тунеядци ! Трябва да ги оставим на минимална заплата,та да ги видим после как ще си плащат надписаните сметки…

 4. КОИ ЛОЧАТ ОТ БАНИЦАТА /ни/?
  О, майко моя, родино мила, защо тъй жално, тъй милно плачеш?
  Затуй, че твоят свещен глас майко, е глас без помощ,
  глас във пустиня. Че твоите изчадия майко, сега са ЕНИЧАРИ!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s