600 оръжейници от ВМЗ – на улицата, ще ги правят сервитьори

jSXc-goSRqQ600 оръжейници от ВМЗ остават на улицата, това стана ясно след договорката между синдикатите и ръководството на завода.

“Настояваше се да бъдат освободени 900 човека, но разумът надделя”, – каза пред Днес.бг лидерът на КНСБ в завода Иванка Иванова.

Наети от фирми в Пловдов, Стара Загора, Ловеч и Радомир щели да бъдат 370 души. Близки до социалното министерство съобщиха, че оръжейниците трябвало да наемат квартири, за да работят в тези отдалечени от Сопот градове. Не е ясно и какво ще работят вече екс-служителите на ВМЗ там. Твърди се от близки до синдикатите, че те трябвало спешно да се преквалифицират в сервитьори, шофьори, зидаро-мазачи или масажисти, а това вкарвало работниците от оръжейния ни завод в шок и ужас.

Социалният министър Тотю Младенов обяви, че 500 души от ВМЗ ще бъдат наети в Карлово и Сопот, а за други е осигурена преквалификация в българо-германските центрове за професионално обучение.

Проверката на “Светът днес” в Бюрото по труда установи, че там много често се лансира предложението безработните да завършат преквалификация, насочена към стартиране на собствен бизнес с уверението, че държавата ще изплати на начинаещите бизнесмени впоследствие тлъста сума за стартиране на собствен бизнес. Оказва се, че за целта всеки безработен трябва да премине няколко месечен курс към Бюрото по труда, да положи съответните изпити, да напише програма по европейски модел, да кандидатства с тази програма пред социалното министерство и едва тогава да чака евентуалното одобрение на проекта си. Проверката на “Светът днес” установи, че европейската програма, върху която акцентират в Бюрото по труда, изисква  предхождащи одобрението на проекта първоначални вложения от няколко хиляди лева от страна на безработния, които много често са хвърляни на вятъра, поради отпадането на изготвените и представени проекти от безработните, тъй като изискванията на социалното министерство по програмата били практически неизпълними за който и да е безработен, а и липсвали реални критерии за оценка при одобрителната за програмата сесия.

Днес ръководствоо на ВМЗ започва да пуска предизвестия за съкращение на част от работниците. Всеки освободен ще получи по 4 заплати, информира Днес.бг.

Към момента в оръжейния завод, носител в миналото на всички най-големи държавни отличия, работят 3200 души.

Един отговор на “600 оръжейници от ВМЗ – на улицата, ще ги правят сервитьори

  1. Поддадат ли се работниците на „пренасочване“ това означава, че са надхитрени и ще бъдат измамени!
    Както КНСБ и КТ“Подкрепа“, така и бюрото на труда са буржоазни институции и естествено за тях е да подвеждат работниците в интерес на буржоазията!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s