В САЩ си спомнят за загиналите астронавти

030201-F-9999G-001В САЩ си спомнят за загиналите астронавки от разбилата се преди 10 години совалка “Колумбия”.
Церемонии, предназначени за почитане паметта на загиналите космонавти, имаше в много от поделенията на НАСА, в това число и в Космическия център “Кенеди”, разположен във Флорида. Директорът на НАСА Чарлз Болден и други ръководители на НАСА положиха венци на паметника на загиналите астронавти в Арлингтънското национално гробище в покрайнините на Вашингтон.

На сайта на НАСА е публикуван текста от телеграмата на президента на страната Барак Обама: “Преди 10 години седем храбри астронавти отдадоха живота си в името на изследването на космоса. Днес си спомняме и за загиналите екипажи на “Аполо-1” и “Чаланджър”, както и за другите членове от семейството на НАСА, които никога не бива да забравяме”, пише в телеграмата на Обама.

Обама подчерта, че “усвояването на космическото пространство е една от най-сложните задачи, които американците са поели като нация”.

“Днес ние правим пауза, за да си спомним още един път за тези, които платиха най-високата цена. Ние работим, за да въплътим в живота техните най-високи стремежи,  а един от тях е стъпването на американците на Марс”, – се казва в телеграмата на президента.

Трите катастрофи на американски пилотируеми кораби, случили се за 50-годишната космическа история на САЩ, се случват в края на януари и началото на февруари. Катастрофите отнемат живота на 17 астронавта.

На 27 януари 1967 г. при подготовка за излитане се взривява кораба “Аполо-1”. В него се намират трима астронавти. След 11 години, на 28 януари 1986 г., целият свят е потресен от катастрофата на совалката “Чаланджър” с екипаж от осем човека, който 73 секунди след старта се пръсна на части пред очите на многобройните гости на космодрума в Канаварал.

На 1 февруари 2003 г. в небето над Тексас при връщане на Земята се запали и се пръсна на части още един космически кораб – “Колумбия”. Както бе установено, няколко топлозащитни слоя на совалката са били повредени при излитането, а по време на приземяването на Земята в процепите са се врязали разтопени газове, което е и било причината за разрушаването на кораба.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s