Нападнаха двореца на президента в Египет

Clashes in CairoДворецът на президента Мурси в Египет е обсипан с бутилки със запалителна течност. Не територията на резиденцията горят дървета, огънят заплашва да се прехвърли върху сградата. Войниците от гвардията използват сълзотворен газ и водни струи, за да изтласкат протестиращите.

Десетки демонстранти хвърляха бутилки със запалителна смес върху президентския дворец “Ал-Итихадия” в Кайро. От резиденцията на президента Мухамед Мурси се издига дим. Както съобщават очевидци, запалени са няколко дървета. Огънят заплашва да се прехвърли към сградата.

Атакуващите резиденцията са млади египтяни. Те са обкръжени от няколко стотин човека, пристигнали пред “Ал-Итихадия” на мирна протестна акция срещу властта. Участниците от Движението на агипетската младеж “6 април”, което е един от инициаторите за срещата на всички водещи политически партии в страната, състояла се преди инцидента в университета “Ал-Азхар”, заявиха, че прекратяват участието си в манифестацията в знак на протест против започналите безредици, съобщи представител на “6 април”.

С помощта на сълзотворен газ и водни струи гвардията успя да изтласка протестиращите от стените на двореца. Демонстрантите обсипват войниците с камъни. Към двореца се насочват допълнителни подразделения от Министерството на вътрешните работи.

За пострадали до момента няма информация, но към мястото на безредиците са тръгнали десетки линейки. Навсякъде се чува стрелба и вой на сирени.

Сблъсъците с полицията се водят в момента в близост до площад Тахрир, недалеко от британското посолство. Според постъпилата информация, пострадали са десетки протестиращи, 20 от които са получили огнестрелни рани.

Както се съобщава, хиляди от събралите се на централния столичен площад се насочват към сградата на Консултативния съвет (горната палата на парламента), за да го обсадят. Участниците в протестната акция скандират: “Народът иска да свали режима”, “Мурси, върви си!”

Хиляди египтяни излязоха на протестни акции и в градовете около Суецкия канал. В Порт-Саид, Суец и Исмаилия манифестиращите искат оставката на правителството и справедливо наказание за виновните за гибелта на десетките хора тези дни. Само за изминалата седмица в Египет загинаха около 60 човека, стотици пострадаха.

В северната столица на страната – Александрия – също има протестни митинги в момента. Противниците на властта блокираха няколко ключови магистрали в града, но тук няма сериозни инциденти до момента.

По-рано водещото обединение на светската опозиця в Египет – Фронтът за националното спасение (ФНС) – обяви за провеждането на 1 февруари на многохиляден марш на протест против политиката на управляващите. Сред исканията на опозицията са оставката на ръководството на страната, отмяна на новата конституция, която, според Фронта, “разделя египетското общество”, разпускане на горната палата на парламента (Консултативния съвет) и разформироване на ислямисткото движение “Мюсюлмански братя”.

Фронтът за национално спасение планира сформирането на експертно заседание за обсъждане ситуацията в страната, на 2 февруари. Египетската опозиция обвинява президента за “кръвта на египтяните, пролята в последните дни по улиците на градовете в страната”.

Канцеларията на президента излезе с изявление, според което силите на безопасността на Египет ще действат твърдо в защита на държавната собственост, и за да въведат ред в страната.
Цялата отговорност за случващото се в страната властта прехвърля върху опозицията и изисква от тях да отстранят привържениците си от президентския дворец “Ал-Итихадия”.

“Актовете на вандализъм и насилие нямат нищо общо с революцията, със законността и правото на мирен протест’, – се подчертава в заявлението на президентската администрация.

В заявлението се съдържа призив към всички политически сили да “осъдят подобни акции и призовават протестиращите незабавно да напуснат района на президентския дворец”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s