Честито! Смолян остана без театър!

Smolyan_-_TheatreСъс заповед на министъра на културата се закрива Сцена “Николай Хайтов” в бившия родопски драматичен театър в града, пише smolyanpress.net.

Финалът на смолянския театър е факт, защото преди години той бе преструктуриран от отделна структура в сцена под шапката на Драматичен театър – Пловдив. В резултат на тогавашното решение на културното ни министерство, сградата и всички движими и недвижими активи на бившия родопски драматичен театър бяха прехвърлени от държавата на община Смолян, заради искане на местната управа. Издръжката на театъра била в размер на 240 000 лв на година, а продадените билети – едва 60 000 лв. От наем на сградата общината получавала едва 12 000 лв.

S_1209148527_teaturПрипомняме, че сградата на бившия родопски драматичен театър е втората по големина сцена в страната и се нарежда след тази в НДК.

Трупата и персонала, който до момента е работил в театъра е получавал по 140 000 лв. работни заплати на година.

Официално Смолян остава без театрална трупа от днес.

Ръководството на Драматичен театър Пловдив организира вчера среща с 18-членната група и обслужващ персонал на заличената сцена, за да им предложи работа в драматичния театър в Пловдив. Всички, които откажат поканата, ще бъдат съкратени, подчерта директорът на пловдивския театър Кръстю Кръстев.

phpIHWKQE8607“Светът днес” припомня, че с предписание № 11682 от 05.04.1951 г. на Комитета за наука, изкуство и култура към Околийския народен съвет — Смолян е формиран полупрофесионален среднородопски театър. На първото заседание на художествения съвет, състояло се на 13 април 1951 г., театърът е наречен Родопски Народен Театър. Негов първи директор е Райчо Гаврилов.

Сградата на Родопски драматичен театър е построена през 1984 година и е уникална като мащаб и архитектура на територията на страната. Според класация на САБ тя е в двадесетте най-добри сгради на столетието. Проекта на проф.арх. Стефан Попов (Професор на Международната академия по архитектура) печели Награда на Американския институт по архитектура — „Специален приз“ на Третото световно биенале за архитектура в САЩ — 1985 г.

В своята 55 годишна история значими имена в българския театър са раздавали таланта си на сцената на театъра в Смолян, сред които актьорите (по азбучен ред) Бончо Урумов, Венелин Пехливанов, Елена Начева-Лафазанова, Елена Баева, Елка Михайлова, Златина Тодева, Иван Балсамаджиев, Илка Зафирова, Кирил Варийски, Кръстю Лафазанов, Маргарита Дупаринова, Майя Остоич, Мая Новоселска, Никола Тодев, Продан Нончев, Стоян Пепеланов, Цветана Манева и много други. Сред режисьорите (по азбучен ред) Александър Морфов, Андрей Чапразов, Асен Шопов, Бина Харалампиева, Богдан Сърчаджиев, Борис Панкин, Борислав Чакринов, Вили Цанков, Енчо Халачев, Йордан Саръиванов, Крикор Азарян, Леон Даниел, Любен Гройс, Теди Москов, Юлия Огнянова и много други.

През 2002 г. театърът провежда турне в САЩ в Ню Йорк и Лос Анжелис на представлението „Последният евреин“ от Джаред Стаин, режисьор Петър Карапетков, с два уъркшопа на Емилия Ованесян в Театралния факултет на Колумбийския университет.

2008 – „Аз, Душата” –– Родопски драматичен театър ”Николай Хайтов”Смолян; реж. П. Тодоров

2008 – „Аз, Душата” –– Родопски драматичен театър ”Николай Хайтов”Смолян; реж. П. Тодоров

Родопски драматичен театър е носител на много национални награди:
·    18 персонални и колективни награди от национални прегледи на българската драма и театър
·    7 награди и номинации от Съюза на артистите в България
·    7 награди и номинации на театралната академия „Аскеер“
·    6 награди и номинации на „Дионисий“ – театрални награди учредени от РДТ през сезони 1993/94 и 1994/95 год.
·    3 национални награди от прегледи и фестивали, учредени след 1995 год.

2008 – „Аз, Душата” –– Родопски драматичен театър ”Николай Хайтов”Смолян; реж. П. Тодоров

2008 – „Аз, Душата” –– Родопски драматичен театър ”Николай Хайтов”Смолян; реж. П. Тодоров

Театърът е организатор на международен фестивал на спектакли за деца и юноши „Бурборак“
От 1994 година до този момент трупата е реализирала следните международни турнета:
·  в Република Македония – 5 турнета, 3 от които участия във фестивални прояви
·  в Република Румъния – 1 фестивално участие
·  в Австрия – 1 турне по покана на дом „Витгенщайн“
·  в Монголия – 2 фестивални участия на свободни формации с актьори от РДТ

До днес театърът разполагаше с три зрителни зали, дигитално звукозаписно студио, дърводелско, железарско и шивашко ателиета, ателие за изработване на рекламни материали.

17 отговора на “Честито! Смолян остана без театър!

 1. Драма с предизвестен край…две обществени системи ,два резултата.От 5 х.затънтено градче Смолян израстна в голям модерен град в който имаше предприятия и препитание.Сега пътя е обратен но построеното остава за да напомня на хората какво са изгубили.

 2. В центъра на София има трупа, която чудесно играе „театър на сенките“, абсурди и хоръри. 240 бройки са. Да я подарим на Смолян(въпреки, че нищо не са ни направили).

 3. Сякаш политиката на управляващите ни е да нямаме култура, изкуство, спорт, здраве, образование, театри, опери, кина, галерии, читалища, детски градини, работни места, да ни омаломощат от глад, чалгизъм, циганизъм и отчаяние.

 4. Я да не се кахърят и да вземат пример от София. От кино до кино си имаме бинго до бинго. Хем и последните парички на хората ще оберат, хем някой реален екшън със стрелби могат да си спертнат. Пък и със стиропорни фараони на входа могат да си го украсят.

 5. Мили събратя, доживяхме хунски времена! Питекантроп до питекантропа!l

 6. Може би театърът ще се превърне в театрална джамия,имат нужда,след слабото читалищно театро на конгреса на ДПС!

 7. Само да кажа, че тази статия е пълна глупост и театърт не се закрива ами от единица към Драматичен театър – Пловдив минава като единица към Община Смолян. Не бъдете съучастници на някой, който иска да пропагандира негативи, чрез лъжи.

  • Абе хей-каква единица,,какво минаване към Община Смолян?!Минава сградата,а Театър няма-защото няма трупа,служби,ателиета,спектакли…А за какво ще го ползва Общината,тя ще си решава(Общинския съвет и Кмета)!…

   • Дааа,това лято го даде на едни „бедни“ хорица сватба да си направят …..

 8. Боже мили и Смолян остана без театър.След кината,училищата,театрите……на къде върви Родината ни.

 9. АКО БЕШЕ МОЛ ИЛИ МАГИСТРАЛА НИЩО ПОДОБНО НЯМАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ!!! ВЕЖДИ – ЛИКВИДАТОР!

 10. ПАРИ се дават САМО ЗА ЧАЛГА! СОЛИДНО РАМО ЗА ДПС и КОЙ ЛИ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯТ? КАКВА Е ЦЕЛТА НА ПРОГРАМАТА?

  • Не ДПС твори, жадува чалга и друса силикони в екстаз по чалгаджийки!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s