Провалът на американците в Сирия

Sirya warНасилието и извънредно законодателство в Египет. Френски войски, сражаващи се с ислямистки бойци в Мали. Смели радикали, нападнали завод за газ в Алжир и оставили след себе си десетки жертви. Всяко от тези събития предизвиква на Запад пристъпи на отчаяние по повод непредвидените последствия на „Арабската пролет“.
Притесненията във връзка с тези събития най-силно се усеща в Сирия, където терористите са силно обезпокоени от това, че САЩ и техния кръг могат да ги използват в качеството на предлог, за да не предоставят на метежниците всичко онова, за което те ги молят от дълго време – подкрепа от страна на Запада под формата на оръжие и налагане на безпилотна зона, което неотдавна помогна на НАТО да свали либийския ръководител Муамар Кадафи.
„Те не се нуждаят от бързо падане на режима, защото това ще създаде огромна черна диря, хаос, – твърди Амр Ал-Азм, сирийски дисидент и професор в Шонийския държавен университет, който в миналото е работил като съветник в правителството на Сирия. – Вместо това те предпочитат постепенно да обезсилят режима, за да го поставят на масата на преговорите, в края на краищата“.
Заедно с това, страховете на американците по повод добре въоръжените джихадисти, завладели властта в страната, постепенно започват да избуяват, което, по думите на Азм, е в резултат от недостатъчната подкрепа на международната общност за действията на умерените и организираните групировки на метежниците. „Тях никой не ги поддържаше, – казва той. – След това дойдоха ислямските групировки, те имаха оръжие, те имаха пари, затова хората постепенно започнаха да минават на тяхна страна. Днес именно те се разпореждат в страната“.
Америка вече заяви за своето нарастващо притеснение по повод дейността на една от джихадистките групировки – Джабхат Ал-Нусра – която спечели сериозно влияние при борбата си със законното правителство на Сирия. В края на миналата година американското правителство обяви Джабхат Ал-Нусра за терористична групировка, напомняйки за връзките й с Ал-Кайда. Тази стъпка предизвика съответна реакция от страна на опозицията: протестиращите открито заявиха за своя гняв по отношение на Америка и за своята подкрепа към тази ислямистка групировка.
Много ислямисти настояват за това, че те планират да се върнат към нормален живот, когато войната завърши, и отхвърлят твърденията за разширяване на кампанията си извън пределите на Сирия. Един терорист разказа за това как е пресякал границата с Ирак, за да се сражава с американците по време на войната, а когато тя е приключила, той се завърнал в родината си и получил юридическо образование.
Отпивайки чаша чай в турския граничен град Рейханли миналата седмица, този метежник, който действа под името Абу Ислам, каза, че е влязъл в Джабхат Ал-Нусра след началото на терористичните действия срещу правителството и е излязъл от нея, за да оглави своя собствена ислямистка група в родната си провинция Хама. По неговите думи, той и до сега се смята за член на Джабхат Ал-Нусра, но няма намерение да продължава джихада след падането на правителството на Асад. Вместо това, заявява той, ще се опита да работи като юрист. „Свърши ли всичко, хората ще сложат оръжие“, – добави той.
В същото време, по-светски настроените метежници все по-често се изказват притеснено за растящото влияние на ислямистите. Абу Мохаммед Ал-Курди, командващ терористична група покрай Дамаск, смята, че джихадистите вече са получили реална власт над Сирия. Освен това, той повтаря твърдението, че недостатъчната подкрепа на Запада задълбочава проблема. „Това разтваря широко вратата за радикалните групировки, защото те имат свои собствени източници за финансиране, – казва той. – Необходимо е да се попречи попадането на оръжие в ръцете на лоши хора“.
Той добави, че неговите бойци предприемат някакви незначителни стъпки, за да не допуснат изпадането на страната в хаос, ако законното правителство на Асад падне. Направил е опис на оръжието на всеки боец и, след войната, тези, които не желаят да влязат в армията, ще трябва да предадат въоръжението си.
Но, никой не вярва, че хаосът ще заобиколи Сирия, ако Асад падне.

Един отговор на “Провалът на американците в Сирия

  1. Pingback: НЕ Е ПРОВАЛ, УСПЕХ Е! | Д-р Белолики·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s