Факелно шествие на неонацисти в Гърция (и видео)

В Атина се състоя многохилядно шествие на привържениците на неонацистката партия “Златна зора”, повод за което беше годишнина от конфликта между Гърция и Турция, заради островите Имия през 1996 г., съобщават гръцките средства за масова информация.

Според данни на организаторите, в центъра на гръцката столица се събрали около 30 хиляди човека. Атинската новинарска агенция оценява броя на участниците около 10 хиляди.

Събралите се носели гръцки знамена, запалени факли, скандирали националистически лозунги и пеели песни. Лидерите на неонацистите, които говорели пред събралите се, обвинявили действащата власт в Гърция в предателство към националните интереси, както и за бедственото положение там. Конкретните претенции на “Златна заря” са по отношение на кризата между Гърция и Турция през 1996 г., когато загиват три пилота от гръцките ВВС, съобщават гръцките средства за масова информация.

Припомняме, че през 1996 г. между Гърция и Турция се разгоря сериозна криза около спора за териториалната принадлежност на островите Имия в Егейско море. Около островите, които турците наричат Кардак, аварирал кораб, капитанът помолил за помощ турските власти, а не гръцките. Гърция възприела влизането на турските спасители в свои води като акт на агресия. Турски журналист стъпил на островите, скъсал гръцкото знаме и сложил турско, а гръцките военни моряци направили обратното. Около Имия се концентрирали кораби на ВМС на двете страни. Конфликтът бил прекратен след намесата на международната общност, НАТО и особено на САЩ, но Гърция и Турция не се отказват от териториалните си претенции и до днес.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s