Внимание! Ракетите “Пейтриът” са в боен режим в Турция

Israel nad USA joint military exercise near JerusalemРакетните комплекси са активизирани в провинция Газиантеп

Американските зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) “Пейтриът” са вече в режим на бойно дежурство в турската провинция Газиантеп. Както припомня Анатолийската агенция, ракетните комплекси са доставени на турското пристанище Искендерун в края на януари. Към момента всички шест комплекса, предоставени на Турция от страна на НАТО, са вече активизирани.

Според думите на официалния представител на отдела по връзки с обществеността на генералния щаб на републиката майор Дженгиз Алабаджак, ракетните комплекси “Пейтриът” са доставени на Турция с цел да защитят въздушното й пространство.

“ЗРК на в режим на бойно дежурство само за борба със заплаха вътре в територията на Турция, за отбранителни цели. Това е съвсем прозрачно и ясно написано в бойните ни задачи. За нищо друго не става дума”, – каза той.

Както посочи официалният представител на НАТО по въпросите за разполагането на ЗРК “Пейтриът” в Турция подполковник Дариуш Качпержик, при получаване на данни за опасност, системите ще бъдат пуснати в действие на база заповед от щаба на алианса в Германия. Но подобна заповед ще се съгласува, в това число и с представители от турските въоръжени сили към НАТО. Подполковникът съобщи също, че всички ЗРК са разположени в региони, които Турция е поискала да постави под защита. По два комплекса от САЩ, Германия и Холандия са заели позиции в провинциите Газиантеп, Кахраманмараш и Адана. ЗРК трябва да гарантират защитата на територия, в която живеят 3.5 млн човека. Както по-рано заяви Анкара, “Пейтриът” са нужни на Турция за защита от вероятна агресия от страна на Сирия и като фактор за натиск към сирийския режим, предават турските средства за масова информация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s