Аржентина: Израел провокира антисемитизъм и вреди на евреите по света

!Министърът на външните работи на Аржентина Хектор Тимерман се срещна с посланика на Израел Дорит Шавит, по време на която подложи на остра критика позицията на еврейската държава, възмутен от това, че за взрива в Еврейския център в Буенос-Айрес ще бъдат преследвани иранци.

За това пише в сряда, 6 февруари, The Times of Israel, позовавайки се на АП.

Припомняме, че миналия месец министерството на външните работи на Израел изиска от властите в Аржентина официални разяснения по повод създадената заедно с Иран комисия за разследване на терористичния акт в Еврейския център в Буенос-Айрес през 1994 г.

По този повод Дорит Шавит е била извикана за пояснения в Министерството на външните работи. Тимерман назова завършилите на 31 януари преговори “трудни, напрегнати и неприятни”. По време на срещата той изразил недоволството си от намесата на Йерусалим във вътрешните работи на държавата му, заявявайки, че израелците “провокират антисемитизъм”, заставяйки аржентинските евреи да се разкъсват между лоялността си по отношение на родината и чувствата си към Израел.

“Ние сме независима държава. Израел няма право да изисква от нас разяснения, а също и да говори от името на еврейския народ. Тези евреи, които се идентифицират с държавата Израел, заминаха за Израел и получиха гражданство, а тези, които живеят в Аржентина – са наши граждани. Терористичният акт, за който става дума, е бил насочен срещу нашата държава. Стремежът на Израел да се намеси в това само подхранва антисемитизма и обвиненията в двойна лоялност по отношение на аржентинските евреи”, – цитира думите на министъра изданието.

В отговор Дорит Шавит заяви, че Израел няма намерение да се намесва във вътрешните работи на Аржентина и високо оценява приятелските отношения с тази страна. Нещо повече, Йерусалим смята, че има право да иска разяснения относно терористичния акт през 1994 г., в който загинаха 85 човека и повече от 200 бяха ранени.

Нападенията, според подозрения, били извършени от агенти на “Хизбулла”.

Изданието отбелязва, че Хектор Тимерман е син на журналиста Якоб Тимерман, прогонен от Аржентина за критика срещу военния режим там и живял до 80-те години в Тел-Авив. В Тел-Авив живее днес и братът на министъра Даниел Тимерман.

Припомняме, че на 18 юли 1994 г. напълнен с взривно вещество лек автомобил се взриви срещу сградата на организацията АMIA (Асоциация за взаимопомощ на аржентинските евреи). В резултат на взрива загинаха 85 човека, повече от 200 бяха ранени.

По време на разследването Интерпол издаде 5 заповеди за арест, всички към иранци. Сред арестуваните трябваше да бъдат – бившият министър на информацията и безопасността на Иран Али Фалайян, бившият командващ Корпуса на стражите на ислямската революция Мохсен Резаи, трима ирански дипломати, сътрудници на представителството в Аржентина.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s