Въвеждат войски на ООН в Сирия, САЩ търпи поражение

Както съобщи източник на “Светът днес”, според новия план Лавров-Бернс, в Сирия може би ще бъдат вкарани миротворци от ООН, състоящи се от части на Организацията по Договора за колективна безопасност.

Подробности около плана все още не се разгласяват, но в общи линии е известно, че планът де-факто принуждава САЩ да признае поражението си в Сирия и укрепва влиянието на Русия в страната. Нещо повече, в плана няма нито дума за оттеглянето на Башар Асад след месец, нито след година, нито след две. А само тогава, когато реши народът на Сирия.

“Светът днес” припомня, че рязката промяна в позицията на САЩ е свързана с това, че Обама постепенно се оттегля от Близкия Изток и иска да направи това с по-малко жертви, а ръстът на добива на енергия от слънцето прави политиката на защита на Саудитска Арабия безсмислена. За САЩ сега е изгодно Китай да не може да получи спокоен достъп до близкоизточния нефт, а това е лесно да се постигне, ако се унищожат структурите за доставка на енергоресурси, които действат сега в региона, и да се посее там хаос.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s