Турското разузнаване създаде нова “Хизбулла”

9649077В началото на 80-те години е сформирана не само известната в целия свят ливанска шиитска “Хизбулла”, но и кюрдската сунитска терористична “Хизбулла”, действаща в юго-източна Турция.

timthumb.phpЗа разлика от ливанската “Хизбулла”, чийто ръководители са истински звезди от арабския и ислямския свят, за кюрдската “Хизбулла” не говорят въобще. Кюрдската организация, по всяка вероятност, е била сформирана от турските специални служби за ликвидиране на сепаратистите от Работническата Партия на Кюрдистан (РПК), които са марксисти. В продължение на няколко години, според думите на един от ръководителите на турското разузнаване, новата “Хизбулла” в Турция “се превърна във Франкенщайн” и излезе от контрол. Резултатите от кървавата й дейност шокираха Турция, и в началото на 2000 г. полицията успя да ликвидира ръководството й. Но, както в приказките за змея, от мястото на отрязаната глава израснали нови три, и кюрдската “Хизбулла” отново набира сила.

Гарет Дженкинс, аналитик, живеещ в Истанбул, съобщава: “Голяма част от западна Турция въобще нищо не знае за кюрдската “Хизбулла”, действаща в юго-източна част на страната, тя вече има стотици хиляди привърженици. Вестниците просто не пишат за тази организация”.

“Хизбулла” в Турция била организирана в началото на 80-те години от турския кюрд Хусеин Велиоглу. Той и сподвижниците му са причината за убийството на стотици хора в кървавия граждански конфликт с братята им кюрди през 90-те. Когато турската държава воюва в смъртоносна схватка с кюрдските марксистки революционери от Работническата партия на Кюрдистан (РПК), тайните служби си затварят очите за дейността на “Хизбулла” и конфликта й с РПК.

52167bdbaa07Турската “Хизбулла” безжалостно се разправя с хора с “нисък морал” – мъже, които употребяват алкохол, жени, които носят мини-поли и т.н. Организацията стои и зад няколко гръмки отвличания и убийства на бизнесмени.

Армията и силите на безопасност на Турция не само не се опитват да потушат движението, но обратно, поддържат го, и, дори, според някои сведения, са инициатор за създаването му. Съществуват доказателства, че държавните служби по безопасност пряко са финансирали “Хизбулла” и са обучавали бойците й. През 1992 г. седмичникът Dogru 2000 публикува статия, в която се твърди, че членовете на турската “Хизбулла” преминават през подготовка в базата на полицейските специални части в Диарбекир. Авторът на статията бил застрелян два дена след публикацията. В същата година били убити още двама турски журналисти, публикували статии във връзка с държавните структури на “Хизбулла”.

Полковникът от специалните части Ариф Доган, по време на показанията си в съда през януари 2011 г. съобщава, че турската “Хизбулла” е била основана от офицерите по безопасност за война против кюрдските марксисти и нейното първоначално име е било Hizbul Kontr.

През 1987 г. турската “Хизбулла” се разбила на две фракции, които, като допълнение към горенаписаното, започнали кървава вражда една срещу друга. От двете страни били убити не по-малко от 100 човека. Фракцията на Велиоглу “Илим” заела твърди антиирански и антишиитски позиции, и тъкмо това послужило за причина за взрива от насилие.

Предполага се, че з една година кървавият терор от страна на турската “Хизбулла” унищожил не по-малко от 1500 опонента.

5f9d70eece10Към 2000 г. турската “Хизбулла” напълно излязла от контрола на турските специални служби и се заела с откровена престъпност. Това предизвикало силно раздразнение в страната и накарало полицията да предприеме екстренни мерки.

През януари 2000 г., след като турците с помощта на “Мосад” изловили лидерите на РПК Абдул Акалан, турската “Хизбулла” също понесла тежък удар, който някои смятали за смъртоносен – в Истанбул бил ликвидиран Велиоглу.

Полицията попаднала на него случайно – те просто проследявали използването на кредитните карти на няколкото похитени бизнесмена.

Боят във вилата, в квартал Бейкоз, на брега на Босфора, продължил пет часа. Велиоглу загинал в престрелката. Полицейските специални части веднага хванали явочната квартира в истанбулския квартал Ускудар, който пресата кръстила “Домът на Ужаса” – там намерили телата на 10 похитени бизнесмена. В дома намерили множество секретни документи, свързани с терористичната активност на “Партията на Аллах”. 4 хиляди активисти на турската “Хизбулла” били арестувани и хвърлени в затворите. Много от тях станали информатори на полицията.

Следователите от Националната разузнавателна организация на Турция установили, че турската “Хизбулла” действала по следния сценарий – похищавайки жертвата, те я превозвали в контейнер в някоя от явочните квартири, разхвърляни из цялата страна. Там я “доразпитвали”. Явочните квартири често били домове на членове на турската “Хизбулла”, където те живеели със семействата си – периодически заравяйки жертвите под стените или оградите на домовете си.

Във вила Бейкоз били открити удостоверения за самоличност на известната феминистка-ислямистка Конча Кури. Кури разярила ислямистите с това, че настоявала за правото на жените да се молят в джамиите, и, наред с мъжете, да произнасят молитви по време на погребенията. Заедно с удостоверението за самоличност били открити видеокасети със запис на мъченията, на които била подложена Кури в последните 35 часа от живота й. След това я удушили.

eb457ce3dc37През януари 2000 година министърът на вътрешните работи представя тези и други подобни свидетелства за зверствата на турската “Хизбулла” – министрите не издържали и прекратили заседанието. Един от участниците казал: “Това беше толкова отвратително, че няма да мога да намеря покой при семейството си, не мога да гледам новини, не мога да ям”.

Последните няколко десетки жертви на специално създадената от специалните служби турска “Хизбулла” са бизнесмени с ислямистки възгледи. Мотивите за убийството им си остават загадка.

Дженкинс коментира така: “Неизбежно е, организацията беше много притисната. Тя беше принудена да се концентрира и самовъзстановява, и обяви за прекратяване на насилствените действия и терора”.

Сега лидерът на турската “Хизбулла” е някой си Иса Алцой, но нищо за него и местонахождението му не е известно.

Много от жителите в региона подозират, че правителството отново започва дяволската си игра от 90-те години, защото управляващата партия претърпя редица поражения в кюрдските региони на изборите. През януари тази година правителството пусна от затворите 18 опасни бойци от турската “Хизбулла”.

7347d85f414dТурският специалист по проблемите на вътрешната безопасност Али Озкан казва: “Хората много се страхуват от “Хизбулла” – тя има лоша репутация, извършва убийства и насилия. Постоянно се носят слухове за връзките й с “Ал Кайда” и ХАМАС. През 80-те години Велиоглу говори за три стадия на борбата: пропаганда, създаване на специална база и джихад. След смъртта му турската “Хизбулла” фактически прекрати джихада и зави към втория етап, към засилване на социалната база”.

Днес турската “Хизбулла” контролира гигантска мрежа от поддръжници, главно от юго-източна Турция. Те имат свои вестници, радио, в някои села и квартали организацията е като арбитър при спорове…”.

Странно е, но тази сунитска “Хизбулла” поддържа добри отношения с Иран и дори празнува шиитския фестивал Мухарем. Нейн идеал е ислямска теократична държава по  подобие на иранската.

Депутатът от турския парламент Ибрахим Буничи изразява надежда, че “болшинството от кюрдското население никога няма да застане под знамената на “Хизбулла”, но докато срещу нея има разумна алтернатива. Буничи казва: “Не сме готови да си сътрудничим с хора, чиито ръце са до лактите с кръв”.

91c68e9ae59cНеодавна в град Диарбекир имаше многохилядна демонстрация на турската “Хизбулла”, на която именити имами призоваваха кюрдите да не пускат децата си в държавните училища. Причината – забраната за носене на кърпи в училищата. Мехмед Гоктас, един от ръководителите на турската “Хизбулла” каза: “Този, който е съгласен децата му да се обучават така, в нарушение на всички ислямски правила за приличие – е най-заклет враг на собствените си деца”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s