Изтезанията на ЦРУ имат вече глобален характер

Учебният център на МВР на Литва, намиращ се около Вилнюс, е бил затвор на ЦРУ. Снимка Ройтерс

Учебният център на МВР на Литва, намиращ се около Вилнюс, е бил затвор на ЦРУ. Снимка Ройтерс

54 държави помагали на САЩ при отвличане на хора

Великобритания и много други членове на НАТО са съпричастни към арестите и издевателствата над заподозрени. Както подчертават правозащитници, американците са потъпквали закони и могат да бъдат изправени пред Европейския съд по правата на човека. В Полша, Литва, Румъния и Италия подобни процеси вече са на дневен ред.

Около 25 европейски страни, в това число Великобритания, тайно участвали в операции на ЦРУ, носещи името rendition. В хода на операциите, започнати по заповед на президента на САЩ Джордж Буш след терористичните актове от 11 септември 2001 г., американската специална служба е отвличала, затваряла, разпитвала пристрастно лица, заподозрени във връзки с терористи.

Американската неправителствена организация “Юридическа инициатива за открито общество” (OSJI) публикува доклад, в който се казва, че моралната отговорност за програмата на ЦРУ носи не само САЩ, но и всички 54 държави, в това число европейски, които са им съдействали. Против тези държави могат да започнат процеси в Европейския съд по правата на човека.

Сред държавите от Европа Европейският съд вече призна Македония за виновна в незаконния арест и изтезанията върху германския гражданин Халед ал-Масри. Агентите на ЦРУ го оковали в железа, извършили актове на содомия и го пребивали многократно. Македонските полицаи наблюдавали всичко това безмълвно, съобщи Guardian. Полша, Литва и Румъния разрешили на ЦРУ да създадат тайни затвори на своя територия. Против тези страни в Европейския съд ще започне процес. Процес я очаква и Италия. Тя била въвлечена в похищението на мюсюлмански свещеник в Милано. Той бил пренасочен към Египет и там подложен на изтезания. Миналата седмица италианският Апелативен съд потвърди присъдата над резидента на ЦРУ и други американци, организирали похищението.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s