Китай премахва трудовите лагери

163_LaborCamp-300113Властите в китайската провинция Юнан на 7 февруари обявиха постепенното прекратяване дейността на трудовите лагери “лаоцзяо” в провинцията, в които без съд се изпращаха дребни правонарушители, а също и местни дисиденти, съобщи Associated Press.

Хората, задържани в лагерите в настоящия момент, ще бъдат освободени след излежаване на срока, но нови затворници няма да бъдат изпращани в лагерите.

Властите обявиха, че в миналото “лаоцзяо” са изиграли много важна роля за “стабилизацията” на социалнно-политическата система на страната, но днес те вече са изживели дните си и са станали място, в което се нарушават правата на затворниците, съобщи The China Daily.

142_laojiaoТрудовите лагери, по-късно наречени “лагери за превъзпитание” започват работа през 1950-те години. Отначало там били изпращани само политически опоненти на управляващата власт, но по-късно в тях започнали да изпращат проститутки, наркомани, хулигани и други дребни правонарушители.

Практиката да се изпращат хора в трудови лагери без съд и следствие не веднъж е била подлагана на критика от страна на правозащитните организации.

890148Опитите да се реформира работата в трудовите лагери в Китай започнали още през 2005 г., когато в местния парламент била внесена чернова на закона за реформирането. Но споровете в ръководството на страната за пътищата за провеждане на реформата задълго спрели процеса, съобщи The China Daily.

Един отговор на “Китай премахва трудовите лагери

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s