САЩ атакува Русия с шистов газ

22-4-2Американците готови да помогнат на всички обидени на “Газпром”

На украинците обещали безопасни технологии, които още не съществуват

Надеждата за шистов газ обхваща европейците. Вчера стана ясно, че геоложко проучване на собствени местонаходища на шистов газ започват Литва и Румъния. А на Украйна американците обещали екологично чиста технология за добив. Е, според експерти, екологична и безопасна технология за добив на шистов до момента не съществува.

Натискът на конкурентите на руския “Газпром” се засилва с всеки изминал ден. Вчера Financial Times съобщи, че геоложко проучване на местонаходища на шистов газ започнали Литва и Румъния. Украйна вече била подписала договор за проучване с компанията Шел.

При това американските чиновници заявяват, че са готови да предоставят на украинците технология за екологично чист добив на шистов газ. “САЩ имат технологии за екологичен и безопасен добив на шистов газ, и този свой опит ще го споделят с Украйна”, – каза представителят на Държавния департамент на САЩ по въпросите на международната енергетика Карлос Паскуал по време на заседанието на украинско-американската работна група по въпросите за енергийната безопасност. Той каза още, че през последните години САЩ значително са увеличили добива на шистов газ, което им позволява да се откажат от закупуването на въглеводороди зад граница.

Припомняме, че на форума в Давос при участието на президента на Украйна Виктор Янукович беше подписан договор между компанията Шел и “Надра Юзовская” за добив на шистов газ в Юзовския участък в Харковска и Донецка области.

Към списъка за експериментиране вече се присъединиха Румъния и Литва. Миналата седмица Румъния отмени мораториума за използване на хидравлични удари по земните пластове, използвана за проучване на шистов газ. Решението беше прието, след като министър-председателят на Румъния Виктор Понта заяви, че подкрепя геоложките проучвания за шистов газ. Разрешение за проучване там получи Шеврон. В началото на седмицата президентът на Литва Д. Грибаускайте също одобри геоложките проучвания, разрешение за които получи също Шеврон. За сега Литва и Украйна, получават природния газ от Русия и се оплакват от високите цени на горивото. Според аналитици, литовските запаси от шистов газ са достатъчни, за да удовлетворят потребностите на страната за 60 години.

Развитието на вътрешните ресурси при добива на газта може да заплаши доминиращата роля на “Газпром”, който внася милиарди долари в бюджета на Русия, предупреждават експерти. В същото време аналитици предупреждават, че проектите на Литва и Румъния за сега са в ранен стадий и стабилно производство може да се появи само след няколко години. Говорейки за геоложко проучване в Румъния, министър-председателят Понта предупреди, че страната “не може да игнорира възможностите да евтина енергия”.

В същото време руските експерти се съмняват в ефективността и безопасността на проектите за добив на шистов газ. “Никакви безопасни технологии за добив на шистов газ не съществуват”, – твърди директорът на Института по национална енергетика на Русия Сергей Правосудов. – Използва се методът на хидравличен удар с примес на химикали, вкарани в пясъчна смес. Тази смес не излиза на повърхността. Гаранции за здравето на хората при този метод няма”.

Константин Симонов, ръководител на Фонда за национална енергийна безопасност на Русия поясни, че в сферата на добив на шистов газ изобщо не може да се говори за екологична безопасност. “Това е ахилесовата пета на американците. Когато започнаха добива на шистов газ, те си затваряха очите за екологичните проблеми. Те започнаха добив в слабонаселени райони, в Тексас. Най-негативният ефект е отровената вода, която попада в питейните колектори”, – поясни Симонов.
Шистовият газ е елемент за натиск към Русия, смятат руските аналитици. В България, която е трудно да бъде заподозряна в симпатии към “Газпром”, всичко около шистовия газ е забранено, твърди руското издание “Независимая газета”. Във Франция е забранен хидравличният удар – главното метод за добив на шистов газ. Очаква се проектът за добив на шистов газ в Украйна също да не бъде реализиран. Според експерти, запитани от руското издание, всички последни събития по повод шистовия газ и неговия добив в Европа преследват една цел – с каквито и да е средства да се свали цената на руския газ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s