Гутав Айфел и неговите неизвестни изобретения

Travaux de construction de la tour Eiffel, 1888, Postcard, MuséeНа 15 декември 1853 г., точно преди 180 години във френския град Дижон се родил знаменитият инженер Александър Густав Айфел. Той станал известен с построяването на най-известната кула в света – Айфеловата кула.

gustave_eiffelКакво още е построил Айфел?

Той получил образованието си в Централната школа по изкуствата и занаятите в Париж, и още тогава проявил таланта си за проектиране на метални конструкции.

Той строил ж.п. линии, гари, мостове и виадукти. Айфел издигнал въртящият се купол на обсерваторията в Ница, който независимо от тежестта си от 100 000 кг. лесно може да бъде завъртян от един човек.
Авторството на един от парижките универсални магазини “Бон Марше”, също принадлежи на този талантлив инженер. Той го проектирал през 1876 г. и го снабдил със стъклен покрив и чугунени мостове. Така Айфел сложил началото на нова епоха в архитектурата, в която сградите започнали да се украсяват с функционални метални елементи.

bon_marcheИзключително интересен е т.нар. “Железен дом”, издигнат от Айфел в едно имение в Перу. Построен сред дървени постройки, той бил средство за потъване в разкош и помпозност от страна на местните плантатори. Но се оказало, че да се живее в къща от метални пластове е практически невъзможно – слънцето нагрявало желязото до невъобразима температура.

tatin_eiffel_1500_PXАйфел работел като инженер в Панамското дружество и се занимавал с доставка на машини, направени в завода в Левалоа Перре, близо до Париж. Когато Панамското дружество се оказало в центъра на скандал, разобличенията не пожалили и Айфел – обвинили го във вземане на подкуп в размер на 19 милиона франка, от фиктивни сделки. Айфел бил предаден на съд през 1883 г. и осъден на две години затвор и глоба. Но касационният съд отменил присъдата, поради давност.

Както е известно, световното признание сполетяло Айфел, благодарение на кулата в Париж – той я издигнал за Световното изложение през 1889 г. Строителството започнало през 1887 г. и продължило повече от 2 години. Височината на кулата е 317 метра, а много години тя останала най-високото чудо в света, докато през 1903 г. в Ню Йорк не бил издигнат небостъргачът Empire-State-Building, а вече вероятно има и други по-високи “чудеса”.

Eiffel_sizesОт 1900 г. Айфел се съсредоточил в изследването на аеродинамиката, провел множество експерименти и използвал за целта същата тази знаменита парижка кула. През 1908 г. Айфел основал първата съвременна аеродинамична лаборатория на Марсово поле, а през 1912 г. открил още една в Отее, около Париж.

Айфел е автор и на книги по аеродинамика, в които е описал резултатите от изследванията си в тази област. През 1920 г. Александър Айфел подарил лабораторията си в Отее на френското правителство.

worldofwallpapers[dot]ru---04-0031-1600x1200Eiffel Tower In ParisTour_Eiffel_3b40739Талантливият инженер умрял на 91- годишна възраст на 28 декември 1923 г. в Париж.

Символът на Америка – Статуята на Свободата – отчасти дължи появата си на Айфел. През 1881 г. инженерът разработил за нея рамка.
През 1983 г. по повод 60-та година от смъртта на Айфел, френските пощи пуснали паметна марка с номинал 97 франка с изображение на Айфеловата кула и портрет на нейния създател.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s