Украйна: революция forever

309270В Киев опозиционните сили завзеха Парламента, щурмуват столичната община

Бойни отряди на ултранационалистическата партия “Свобода” нахлуха в сградата на Кивския съвет. Те се опитаха да блокират входовете и изходите на главната административна сграда. Заедно с тях са депутатите от партията “Удар” на Виталий Кличко  и тимошенковската “Батькивщина”.

По време на щурма охраната беше буквално сметена. Чиновниците са принудени да се спасяват чрез бягство през подземния гараж. Заседанието, на което трябваше да се приеме бюджета на украинската столица за 2013 г., бе отложено за неопределено време.
Това заяви секретарят на Киевския съвет Галина Герега, когато опозиционерите чупеха вратата на залата. Тя подчерта, че “не е възможно в подобни условия да се провежда заседание”.

Исканията на нападателите са да организират среща с ръководството на градския съвет и да се гарантира достъп на гражданите на Киев до основните мороприятия на общината.

503420Под наименованието “граждани на Киев” трябва да се разбира активисти на опозицията, които започнаха да реализират нов сценарий за завземане на властта. Революционерите от 2013 демонстрират професионална тренираност за улична съпротива.
Например, на стълбите на главния вход на общината в Киев се появи цяла барикада от автомобилни гуми. Така протестиращите изразиха недоволството си от състоянието на киевските пътища.

Събитията в Киев не изненадват никого. Миналата седмица пак там имаше масов бой. Така завършиха изборите за Обществен съвет към Киевската градска държавна администрация.

Сбиването станало в момента на стартиране преброяването на гласовете. Боят започнал от бандеровците от “Свобода”, които разбрали, че нямат никакви шансове да влезнат в състава на Обществения съвет.
Насред площада в Киев се хвърлили няколко самоделни бомби и димни шашки, а част от пътищата и пешеходните зони около преброителните пунктове били засипани с разбити стъкла, а кръв се леела от разбитите глави на различните партийни представители в комисиите. Заради масовият бой вече са възбудени 20 криминални дела.

В момента “Свобода” са организирали денонощно дежурство около завзетия Киевски съвет. Отвън върви опозиционен митинг. За това съобщи депутатът-националист Игор Мирошниченко, известен с призивите си да “наричаме евреите с добрата украинска дума – чифути”, цитират думите му украинските средства за масова информация. Днес той заяви, че не смята изпочупените врати на залата на Киевския съвет за противозаконно действие.

На 5 февруари отряд депутати от фракцията “Удар” – големи мъже, облечени в якета – завзеха залата за сесии, блокирайки президиума.

Никой от авторитетните киевски политолози не се наема да прогнозира по-нататъшния развой на събитията. Ако парламентът не бъде разблокиран до 30 дена, президентът Янукович по закон е длъжен да обяви нови избори за Върховната Рада. Напомняме, че настоящият състав на украинския парламент е избран само преди три месеца, на 28 октомври миналата година.

Един отговор на “Украйна: революция forever

  1. Нищо изненадващо за Украйна. През втората половина на 1941 г. съвсем не малка част от нейните граждани симпатизираха на дисциплинираните войни на Вермахта. А след 1990 г., тяхните наследствени роднини, актино се опълчват на руската политика.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s