649 българи с по 1 млн лева в банки

131073890653463Финансовата криза създава двама милионера на седмица в БГ
Последните данни от Българската народна банка показват, че хората с депозити над 1 милион лева в родните банки са се увеличили с 24 души в края на декември 2012 г. в сравнение с края на септември. Броят на българските милионери вече е 649 души.

Специалистите отчитат финансовата тенденция по време на криза като факт – богатите стават по-богати, бедните – по-бедни.
Справката от банките показва, че депозитите на българите до 1000 лв са намалели, същото се е случило и с депозитите до 2 500 лв. в сравнение с миналата година.

Депозитите при фирмите над 1 милион лева намаляват сериозно, показват цифрите от банката. За 2012 г. те са 1952, а през септември миналата година са 2027.

Банкерите смятат, че обществото ни е разделено на бедни и богати хора, и че диалогът между тях не може да се състои никога, защото пропастта става все по-голяма.

Air-Beluga-Merges-with-Buluga-Caviar-Co-89792Банкерите смятат още, че българите не обичат успелите хора, защото сънародниците ни били убедени, че богатите са стигнали богатството и славата си чрез далавери и връзки. Че те не произвеждат блага, а само преразпределят баницата, като забогатяването им винаги било за сметка на други.
Според банкерите, тази тенденция била доста обезпокоителна, защото тя не работела нито за бедните, нито за богатите, нито за замогналите се. В обществата, които просперирали, богатите били пример за подражание и двигател на развитието. Тяхното мнение се ценяло, авторитетът им бил безспорен, ти били неформалните лидери на обществото. Но в България работещите във висшия ешалон на финансовите ни институции забелязвали обратната тенденция – обществото било изпълнено с отвращение и дори погнуса от банкерите въобще.

У нас богатите се чувствали отделени, мразени, гузни, а бедните пък пилеели енергията си в безплодна завист и нямали стимул да вървят напред, защото смятали, че не владеят действащите правила на играта, която водела към върха. Богатите презирали неуспелите, те пък от своя страна намирали надскочилите ги материално за посредствени и арогантни. Съвсем не били случайни вицовете за мутри и олигарси в съвременния фолклор. Българинът не правел разлика между мутра и частен предприемач и изливал в анонимни шеги натрупаната злъч.

В заключение, богатите банкери смятат, че отношението към тях няма скоро да се промени, пък и не им пукало от това…

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s