Египет: „Черният блок“ – Радикално леви атакуват „Мюсюлманските братя“

BBEИнформационните агенции по света забелязват, че в последните събития в Египет се е появила сила, наричаща се „Черен блок“. Тази нова сила е добре организирана и няма проблем с финансирането на своите акции. Хора в черни дрехи и маски действат енергично, решително и използват радикална антиислямистка риторика. Както показват събитията, те са най действените и организираните врагове на „Мюсюлманските братя“. Тяхната численост не е известна, но те се появиха във всички бунтуващи се градове.

„Черният блок“ се определя като част от „световното освободително движение“ и нарича властта на Мюсюлманските братя „фашистка тирания“.
Праителството веднага обяви тази група за терористи и заплаши с арести както членовете й, така и онези, които ги подкрепят или ги имитират в носенето на костюми и маски.
Групата „Черен блок“ призовава за „продължаване на Революцията“ и за борба срещу тиранията. Те искат да дадат на хората свобода, да унищожат корупцията и да прогонят тираните.
Главният им лозунг, според Шариф ал Сирфи, техния основател, е „Мъст или Революция“. Във видеоматериалите на групата се казва: „Ние се обявяваме за борба срещу фашистките тирани – „Мюсюлманските братя“ и тяхното военно крило… Ние защитаваме Египет от криминалните престъпници и от „Мюсюлманските братя“.
Друг член на ръководството на Движението обяви пред информационната агенция „Ал Саби“, че в организацията членуват активисти на „Ултрасите“, на „Младежко движение 6 април“ и на други радикални групи.
171Според добре информираният египетски телевизионен канал „Миср 25“ „Черният блок“ е част от „революционните социалисти“ – комунистическа организация, последователка на Троцки, която съществува в страната от 80-те години на 20-ти век.
В предишните години троцкистите спечелиха симпатиите на египетската младеж, подкрепяйки палестинската интифада и растяха по численост, въпреки преследването от страна на режима на Мубарак. До днес троцкистите, или както се наричат самите те „революционните социалисти“, водеха гъвкава тактика, която се заключава с думите: „Винаги с народа, понякога – с исляма, никога – с капиталистическата държава“!
Троцкистите са добре организирани, притежават свой печатен орган – вестник „Социалист“, интенет-ресурси и щаб-квартира. Тяхната добра финансова обезпеченост и оперативната им гъвкавост предполагат подкрепа от страна на световното троцкистко движение.
По думите на професорът по история на калифорнийския университет Марк ле Вийн, „Революционните социалисти“ са изиграли главната роля в организирането на събитията на площад Тахрир по време на революцията през 2011 година и днес имат най-силното влияние върху египетските наемни работници.
Заедно с другите леви сили революционните социалисти са подготвяли манифестацията на 25 януари 2011 година, която се превърна в спусъкът на египетската революция. По тяхна инициатива различни групи предварително се срещаха и разработваха стратегията на протестите.
n18957Те ежедневно и активно работеха с младежта, готвейки непрекъснато нови и нови акции на протест. Троцкистите се обърнаха към наемните работници с призива да започнат генерална стачка за окончателното сваляне на Мубарак. Какво четем в техния призив: „Режимът може дълго да издържи на демонстрациите на Народа, но той няма да издържи и няколко часа всеобща работническа стачка. Стачкувайте на жп-линиите, в обществения транспорт, на летищата и в промишлените предприятия в подкрепа на нашите младежи и мъченици. Присъединете се към редиците на революцията, използвайте своята сила, и победата ще бъде наша“.
По думите на експертите, организираните от революционните социалисти работнически стачки и демонстрации в Кайро, Александрия и Мансур са изиграли решаващата роля за свалянето на Мубарак, а не младежките виртуални мрежи.
След 2011 год. революционерите се обединиха с други леви политически сили и образуваха „Коалиция на социалистическите сили“, която включва „Комунистическата партия на Египет“, „Работническата демократическа партия“ „Народната партия на демократичния алианс“ и малката „Социалистическа партия на Египет“.
Това е сериозна и организирана сила, която застава на повърхността на политическия живот.
В днешната ситуация революционните социалисти се отдръпнаха от търсенето на компромис с властите и наблюдават какво ще се получи между салафитите и Фронта за национално спасение, които преговарят помежду си, за да предявят общи искания към Мусри.
Но, като цяло, компромисът с властта не ги устройва. Те приемат идването на власт на „Мюсюлманските братя“ като своя лична загуба и ще се стремят към категоричен реванш.

Един отговор на “Египет: „Черният блок“ – Радикално леви атакуват „Мюсюлманските братя“

  1. Защо материалите ви почти винаги са безименни, без автор?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s