Папата поздрави Малтийския орден с 900-годишнината

Mass for the opening of the synod of bishops in St. Peter squareПапа Бенедикт XVI високо оцени „благородната привързаност на малтийските рицари към високите духовни идеали“. Така Римо-католическата църква официално започна седмицата по отбелязването на 900-годишния суверенитет на  Малтийски орден.
В главната базилика на апостолската столица – събора Свети Петър, се откриха тържествата по случай юбилейната годишнина на най-големия рицарски орден, официализиран на 11 февруари 1113 г. с папска була (декрет) от Папа Паскуал II.
Церемонията беше оглавена от Папата, той приветства лидера на ордена великия магистър фра Матьо Фестинг и 4-те хиляди доброволци-активисти, занимаващи се с благотворителна дейност в десетки страни по света, в това число и в Сирия, Демократична Република Конго и други горещи точки на планетата.
Празничната меса отслужи Държавният секретар на Светия Престол кардинал Тарчизио Бертоне. Присъстваха представители на италианската власт. Както съобщиха членове от ръководството на Малтийския Орден, броят на „новите бедняци“ в резултат на икономическата криза в Европа достигнал 26 милиона.
Корпусът от доброволци на ордена само в Италия наброява 3.5 хиляди човека.
Отбелязването на юбилея на Малтийския Орден започна още през миналата година с голяма изложба в Държавния Исторически музей на Червения площад в Москва „Съкровищата на Малтийския Орден“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s