Русия е готова за контакт със сирийската опозиция в САЩ

644688.JPEGРусия е готова за контакт с Националната коалиция на опозиционните и революционни сили на Сирия в САЩ, но ще се възпротиви на опитите им да изпратят свои делегати в Обединените нации. Това заяви в петък пред руски журналисти постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, коментирайки информацията за предстоящото откриване на офиси на сирийската опозиция в Ню Йорк и Вашингтон.

“Не става дума за това, че те ще използват близостта си до ООН, за да получат политически дивиденти по отношение на международния си статус”, – каза дипломатът. “Ако има такива опити, ние ще се възпротивим”, – подчерта той.Според думите му, Русия е готова да разговаря с опозицията, за да я стимулира към диалог с правителството на Сирийската Арабска Република. Витайлий Чуркин предупреди, че всякакви едностранни действия на сирийската опозиция ще навредят “на сериозната работа по регулиране на политическия процес в Сирия”.

Тази седмица стана ясно, че ръководството на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили на Сирия е получила съгласието на САЩ да открие свои представителства в центъра на Вашингтон и в близост до щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк. Ръководител на първия офис ще бъде търговецът на недвижими имоти от Тексас Убаб Халид, а на втория офис – доцентът от катедрата по политология в Университета в Арканзас Наджиб Хадбан. И двамата са от сирийски произход.

Както стана ясно, представителствата на сирийската опозиция няма да притежават дипломатически статус, а техните сътрудници няма да имат съответния имунитет. Съдейки по всичко, това ще бъдат “бюра за връзки” между Националната коалиция с администрацията на САЩ и международната общност.

Наджиб Хадбан не скрива плановете, стоящи пред представителствата. В сряда в интервю за агенция Франс Прес той заяви, че главната цел на опозицията е да влезе в ООН за дълъг период от време. Той призна, че за целта предстоят “дълги юридически и политически битки”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s