Спомени от миналото/ Енергийното министерство спретна скрита приватизация за над 1 млрд. лв.

imag5esЧаст от мрежата на НЕК може да мине в ръцете на ЕРП-тата
Николай Марченко

Скрита приватизация на активи за милиони левове готви енергийното министерство. Част от мрежата на НЕК заедно с 257 подстанции за трансформиране на тока от високо на средно напрежение могат да преминат в ръцете на електроразпределителните дружества. Това произтича от проект за промяна на енергийния закон, който се готви от министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В текста, с който „Сега“ разполага, само със заличаването на две-три думи, мрежата за средно напрежение, която се притежава от НЕК, автоматично се превръща в част от електроразпределителната мрежа, която е собственост на EVN, ЧЕЗ и Е.ОН. Това става като от определението за „преносна мрежа“ се премахва мрежата за средно напрежение. Ако промяната в закона влезе в сила, трите компании ще вземат и всички клиенти, които досега са купували тока директно от НЕК. Промяната засяга интересите на голям брой битови и стопански потребители на НЕК, които тепърва ще зависят от условията на частните доставчици на ток.

„Новият кабинет или не знае какво прави, или обслужва нечии бизнес интереси“, коментира пред „Сега“ шефът на синдикалната федерация на енергетиците в България Божидар Митев. Той припомни, че подобни опити досега са правени два пъти и винаги са били осуетявани чак в парламента, когато промените са гледани на второ четене. Според Митев готвената скрита приватизация е за над 1 млрд. лв. От НЕК отказаха коментар.

Промените се пишат от междуведомствена работна група към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, която се ръководи от шефката на дирекция „Енергийни прогнози и анализи“ в министерството Иванка Диловска. Тя коментира пред „Сега“, че промяната все още не означавала, че собствеността се сменя. „Не виждам срещу какво се възмущават синдикатите, промяната просто носи повече отговорности за ЕРП-тата, които ще трябва занапред да поддържат тази част от мрежата за своя сметка“, каза тя.

Според Божидар Митев сегашният опит част от мрежата да се хариже на ЕРП-тата идва паралелно с опита на държавата да се откаже от своя 33-процентен дял в електроразпределителните дружества.

Няколко браншови синдиката от КНСБ – енергетици и миньори, начело с лидера им Желязко Христов се срещат днес с ръководството на министерството, за да предотвратят тази и други готвени промени. Подготвят и писмо до премиера Бойко Борисов да обърне внимание на промените в енергийния закон, пише в. “Сега” на 19 ноември 2009 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s