Делян Добрев: Няма да се опрощават сметките за тока!

Снимка: "Сега“Моделът на ценообразуване на електроенергията в ДКЕВР е некоректен, трябва да се промени”, каза министърът.

Моделът за ценообразуване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да се промени изцяло, защото е некоректен. Това заяви министър Добрев днес пред TV7, коментирайки високите сметки за ток и парно. Министърът поясни, че в момента се акцентира върху направените разходи, но не се прави сравнение за това дали тези разходи са реално осъществените по пазарни цени или са просто “една предоставена фактура”.

529655_499864646730628_953374545_nСитуацията касаела най-вече инвестициите, защото те се приемали от държавния регулатор на базата на тази фактура. Министърът отбеляза, че прозрачността била налице в работата на комисията, но това било само на пръв поглед. “Трябва да се промени ценообразуването. За последните 10 години това не е постигнато, дори напротив, цените непрестанно нарастват”, поясни министър Добрев.
im2agesТой каза още, че работата на ДКЕВР трябва да бъде ревизирана. Комисията трябвало да бъде “силна” и да насочва инвестициите само, където те биха били полезни.
“Може би има завишени цени на тока, но това са само индивидуални случаи, когато електромерите не са засичали правилно”, – поясни в коментара си министър Добрев.
DSC015421Що се касае до евентуално опрощаване на част от завишените сметки за тока, Делян Добрев бе категоричен, че правителството и министерството му никога не са обещавали подобно чудо и то няма как да се случи в България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s