Метеорит удари Русия, има пострадали (видео)

923010679Метеоритът, предизвикал разрушения в Челябинска област в петък, падна в езерото на 1 км от град Чебаркул, съобщава сайта на областния губернатор.
‘По последна информацията на оперативния щаб, създаден със заповед на губернатора Михаил Юриевич, метеоритът, преминал над територията на Челябинска област, е паднал във водоема, намиращ се на 1 километър от град Чебаркул’, – се казва в съобщението.
Метеоритният дъжд в петък е фиксиран в Челябинска, Тюменска, Курганска и Свердловска области, а също в северните райони на Казахстан. Броят на пострадалите от падането на метеоритния дъжд надхвърли 400 човека, съобщи Министерството на вътрешните работи на Русия. Болшинството от пострадалите имат леки порязвания, в болница са петима.

923005272Данните за пострадалите се менят постоянно, отбелязват от пресцентъра на губернатора. Транспортните средства и инфраструктурата в Урал, в района на падането на метеоритния дъжд, не са пострадали, съобщи пред журналисти министъра на транспорта на Русия Миксим Соколов.
923005526„Всички работят в нормален режим, включително аерогарите. Други транспортни обекти също не са пострадали“, – каза министърът.
„Състоянието на трима човека е тежко’, – каза представител на министерството на вътрешните работи на Русия.

923006477Учебните заведения във всички училища в Челябинска област са отменени, заради метеоритния дъжд, съобщи днес Главният санитарен лекар на Русия Генадий Онищенко от Роспотребнадзор.
„В Челябинск в момента е минус 18 градуса, а метеоритът разби стъклата. Затова взехме решение да затворим училищата“, – каза той на брифинг в Москва.
В болшинството си хората са потърсили медицинска помощ, заради прорезните рани, които са получили от счупените стъкла.

923009557Министерството на Извънредните ситуации призова руските граждани да не се поддават на паника.
„Не се налага населението да бъде евакуирано, радиационният фон е в нормата. Настоятелно молим никой да не се поддава на паника!“, – съобщи министерството.

92301007320 хиляди спасители и три въздушни обекта (не се уточнява какви) започнаха да изследват района в Урал, където паднаха остатъците от метеорита.
923014089„Силите и средствата на уралския регионален център са в режим на повишена готовност, участват 20 хиляди човека от личния състав и три въздушни обекта, които изследват местността и въздуха“, – отбелязаха от Министерството на извънредните ситуации.

923051515„Според последни данни, това не е бил метеоритен дъжд, а само един метеорит, който е изгорял, докато се е приближавал към Земята и се е разбил на части“, – каза замначалника на управлението на информацията на Министерството на извънредните ситуации на Русия Елена Смирних.

Спасителите казаха, че по-нататъшно падане на остатъци от метеорита над Урал не се очаква.
„Електрическата система, системата на комуникациите работят нормално. Радиационният фон е в нормата. Последващо падане на остатъци от метеорита не се очаква“, – е отбелязано в прес-съобщението на Министерството на извънредните ситуации на Русия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s