Измиха си ръцете: Правителството на България подаде оставка след митинги

EVNВладимир Кабеев, Vesti.ru
В средата на февруари масови демонстрации буквално заляха столицата на България. Десетки хиляди хора излязоха на улицата с протести срещу завишените цени на електроенергията – в сравнение с предходната година, цените са нараснали два пъти. За някои български пенсионери сумата превиши размера на техните пенсии. Само по себе си, такива мерки не намериха разбиране сред населението – след едноседмични демонстрации, жестоки сблъсъци с полицията, по време на които пострадоха 28 човека, а също и след публично самозапалване в град Варна (човекът не беше спасен) премиер-министърът на България Бойко Борисов заяви, че неговото правителство подава оставка. По думите на премиера, той не желае да работи в правителство, отговорно за пребиването на хора. „Всяка капка кръв лежи на нашата съвест, – заяви Борисов в своята прощална реч в Парламента, – Власта ми беше дадена от хората и днес аз им я връщам“. В четвъртък, 21 февруари, Народното събрание прие оставката на правителството.

Начинът на ценообразуване на електренергията действително се промени след влизането на България в Европейския съюз. Едно от условията за влизане в ЕС беше закриването на 4 от 6 изчерпали своя ресурс блокове на АЕЦ в Козлодуй. По време на закриването на първите два енергоблока, електроцентралата изработваше около 45% от електроенергията на България. Закриването на трети и четвърти блок стана за България истинско изпитание – от износител на електроенергия България беше осъдена да се превърне във вносител. Още повече, бюрократите от Еврокомисията дадоха да се разбере на правителството на България, че за приемането й ще трябва да се закрият трети и четвърти енергоблок точно в срок. През 2006 гоина трети и четвърти енергоблок бяха закрити, а на 1 януари 2007 година България влезе в Европейския съюз.
Обаче влизането в ЕС не разреши икономическите проблеми на страната. Макар към момента на влизане през 2007 година България да имаше бездефицитен бюджет, тя още тогава беше най-бедния член на Евросъюза. А през 2009 година започна световната икономическа (капиталистическа) криза, провокирала ново увеличаване на ръста на цените на електроенергията. Паралелно с поетапното закриване на АЕЦ в Козлодуй правителството се опита да реши въпроса с дефицита на енергия с построяването на допълнителни блокове или с възстановяване на строителството на замразената през 90-те години АЕЦ в Белене. През 2003 година министерството на енергетиката разпрати до шест световни атомни компании, а след пет години, на 2 септември 2008 година, строителството в Белене бешевъзобновено.
Без да гледаме на това, че през 2007 година проектът за строителство беше съгласуван с Евратом, той от самото си начало предизвика недоволство както от страна на местните жители, така и от опозицията, критикуваща проекта за АЕЦ като неоправдан, скъпоструващ и заплашващ екологичната ситуация в региона. През юли 2009 година в България се проведоха парламентарни избори, на които болщинство получи партията ГЕРБ, начело с Бойко Борисов, който сформира еднопартиен кабинет от министри. Макар договорът за строителството на АЕЦ да не бе подписан, руската страна продължи да работи по изготвянето на оборудването за бъдещата АЕЦ.
Но парите за проекта не стигнаха: през април 2011 година компанията „Атомстройекспорт“ подаде срещу България иск за 5, 8 милиарда евро, които не са били изплатени навреме. А на 28 март 2012 година България обяви прекратяването на строителството на електроцентрала в Белене и своето намерение за разполагане на вече подготвения реактор като седми блок в АЕЦ-Козлодуй. Впрочем, това решение не получи всенародна подкрепа: на 22 април в Плевен се проведе многохилядна акция срещу прекратяването на строителството. Въпросът за бъдещата съдба на електроцентралата беше изнесен на Референдум, който премина на 27 януари 2013 година. При факта, че гласоподаването едвам прескочи 20%-ната бариера (т.е., резултатите нямат задължителна сила), 60% от гражданите се изказаха за продължаване на стрителството. Този въпрос трябваше да бъде разгледан в Парламента, но протестите, залели улиците на българските градове, не позволиха на този план да се осъществи.
Мнозина смята, че ръста на цените на енергията са пряко свързани с монопола на компании с чуждестранно участие в българския пазар. Така, две от пете енергийни компании принадлежат на компанията ČEZ (České Energetické Závody), акциите на която се търгуват на борсите в Прага и Варшава, а 70% принадлежат на чешката държава. Наблюдателите също подчертават, че ръста на цените е провокиран от прехода на България към по-скъпоструващи алтернативни източници на енергия, а също и от необходимостта да се възстановят разходите за изкупуването на ТЕЦ „Марица Изток 1“ и „Марица Изток 3“, направени от американската компания Contour Global. Съдейки от положителната реакция на държавния секретар Хилари Клинтън и на посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик за отказа от строителство на АЕЦ в Белене, интересите на американските компании са изиграли не малка роля за решението на премиера. Така или иначе, вече през декември сметките за електроенергия в някои региони на страната надскочи 150 лева, в същото време, в което, даже в София, средномесечната пенсия е примерно 320 лева. Новите повишения през февруари, след които цените за тока достигнаха от една трета до половината от пенсията и работната заплата, не оставиха друг избор – хората излязоха на улицата…
…България, както преди си остава най-бедната страна в Евросъюза, социалните разходи са орязани, а безработицата само по официални данни достига 12%. Правителството на България стана жертва на собствената си необмислена фискална политика и повишаването на тарифите стана само искрата, възпламенила и без това взривоопасната обстановка…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s