Добрев отхвърли предложението на Прокуратурата за по-евтин ток

Delyan-DobrevМинистърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев е получил предложението на Прокуратурата – да се възползва от правомощията си по чл. 70 от Закона за енергетиката и да намали цената на тока, което днес обяви на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров. По-добрият вариант обаче е – намаление на цената от ДКЕВР, каза още Добев, цитиран от агенция Фокус
„Вчера получих предложението на Прокуратурата – да се възползвам от правомощията по чл. 70 от Закона за енергетиката. Възложил съм още вчера на юристите в министерството да работят по този въпрос. В чл. 70 обаче допълнителните задължения, които аз мога да наложа, са по три хипотези: едната хипотеза е – режим на тока, другата хипотеза е – опазване на околната среда и третата хипотеза е – защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката.
В тези три хипотези не е включено намаляване на цената на тока. Ако все пак може да бъде използвана една от тези хипотези, лошото е, че те не намаляват цената трайно, а тя се намалява и след това – извършените допълнителни разходи се признават като разходи в следващия регулаторен период. Това означава, че намалението, което би се получило сега, трябва да бъде компенсирано в същия размер на увеличение, в следващия регулаторен период“, обясни министър Делян Добрев.
„Ние работим и по този вариант, но по-добрият вариант е – преразглеждане на цената от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с цел – търсене на начин да се оптимизира цената. Решението на ДКЕВР я променя трайно, без да трябва да се възстановяват каквито и да било разходи на дружествата. Докато, дори и да намерим правно основание да издадем заповед на министъра, тя ще намали цената, но изгубените приходи и възникналите допълнителни разходи трябва да бъдат компенсирани в бъдеще“, каза Делян Добрев,  съобщи money.bg.

Един отговор на “Добрев отхвърли предложението на Прокуратурата за по-евтин ток

  1. Да се намали крайната цена, която и сега е най-ниска в ЕС? А ще издържи ли енергийната система да работи на червено? Ако в резултат на това след няколко месеца рухне, кой ще е отговорен?
    Чудя се дали това не е активна дългосрочна операция на някоя чужда секретна служба…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s