Прокуратурата започна проверка на ЕРП-тата

vcc-1-1024x865В 11:00 часа екипи на прокуратурата започнаха проверка в електроразпределителни дружества от групите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Това каза на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На 26 февруари прокуратурата внесе предложение до министъра на МИЕТ за реализиране на законовите му правомощия. Министърът има право да налага на електроразпределителните предприятия допълнителни задължения. Министърът да упражни правомощията си по закона и да предприеме необходимите действия за намаляване крайната цена на ел. енергия, като наложите допълнителни задължения на всички ел. предприятия, каза Цацаров.
По отношение на ЕРП-тата: вчера съм издал разпореждане, което предвижда пълна проверка на електроразпределителните дружества за евентуални нарушения и престъпления. Всяко ЕРП ще се проверява от определен екип. Първи екип ще проверява дружествата от групата на ЧЕЗ, той се ръководи от Роман Василев и се състои от 5 прокурори и данъчни служители.
Втори екип проверява дружествата от групата на ЕВН, ръководител Румен Попов, 5 прокурора и данъчни служители.
Третият екип проверява Енерго-про – 5 прокурори и 5 данъчни служители, Владимир Чавдаров.
Предмет на проверка не е цялостната дейност на ЕРП-ата, а разходите за външни услуги, действителността на разходите за външни услуги, разходите по всички договори, с които дружествата имат лиценз. Ще се проверяват и сделки между свързани дружества и сделки между дужествата.
Според разпореждането – първите резултати от проверката трябва да бъдат готови до 22 март, каза Цацаров.

4 отговора на “Прокуратурата започна проверка на ЕРП-тата

  1. Да се намали крайната цена, която и сега е най-ниска в ЕС? А ще издържи ли енергийната система да работи на червено? Ако в резултат на това след няколко месеца системата рухне, кой ще е отговорен?
    Чудя се дали това не е активна дългосрочна операция на някоя чужда секретна служба…

  2. Всички те са се сдобили с договорености за покриване от нас потребителите, на разходите им – както и с гарантирана печалба – оставяйки за себе си и за мафията единствено далаверите. Колко е вярно само, че „гъз глава затрива“.

  3. Отдавна трябваше прокуратурата да установи колко е подаденото елекпричество за криминалните периоди и съответства ли на отчетеното като потребление от населението. Защо ли ми се струва, че някой ще търкат наровете за организиране на държавен преврат, а също и на метеж.

  4. Не харесвам, защото пак се опитват да замажат очите на хората! Защо няма представители на народа там? А присъстват само най-умелите лъжци на нашата система – прокурорите и данъчните служители?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s