България е лидер в Европа по нарушения на човешките права

12584251-justice-greek-themis-latin-justitia-blindfolded-with-scales-sword-and-money-on-one-scale-corruption-България се утвърди още по-категорично на първо място в класация на Европейския съд за правата на човека по брой присъди на глава от населението през 2012 г., след като и предната година бе „първенец”. В годишната статистика на съда в Страсбург тя се класира с близо 8 присъди за нарушения срещу всеки 1 милион свои граждани, докато предната година лидираше със 7 присъди на 1 млн. граждани, пише в. „Сега”.

Българската власт е била осъдена 58 пъти за доказани нарушения по един или повече параграфи на Европейската конвенция за правата на човека, или с 6 присъди повече, отколкото през 2011 г. Под надзора на съда са 822 млн. граждани – това е населението на 47-те държави от Съвета на Европа. Непосредствено след България се нарежда Молдова със 7 присъди на 1 млн. жители, а на трето място е Гърция с 4,6 присъди на 1 млн. граждани.

В абсолютни числа България е изпреварена от някои значително по-многолюдни държави, но и в тази класация се нарежда много високо – на 5-то място, каквото никога по-рано не е достигала, посочва изданието. От 2004 г. държавата фигурира постоянно в първата десетка, като упорито се придвижва все по-нагоре.

През 2011 г. бе на 7-о място. Скокът й с две места нагоре тази година се обяснява както с нарасналите й собствени усилия да игнорира правата на гражданите, така и с отпадането от челната класация на някои държави, които допускат по-малко нарушения. Най-много присъди е отнесла Русия – 122 при население от 143 милиона души. Тази година тя отнема лидерството в абсолютни числа на Турция, която е втора със 117 присъди (74.7 млн. граждани). На трето място е Румъния със 70 присъди при население от 21.3 млн. души. Четвърта е Украйна с 69 присъди (45.4 млн. души). Зад България в десетката остават Полша, Гърция, Италия, Молдова и Португалия.

През миналата година на българската сметка в Страсбург са се добавили още 1276 жалби на граждани, които не са успели да защитят правата си пред родните съдилища. В момента там „висят” 3850 български дела и съставляват 3% от всичките 128 000 дела, които чакат съдът да реши съдбата им. По този показател държавата също е челник, защото населението й съставлява само 0,9% от европейското, което означава тройно преизпълнение на средната квота по брой жалби на 1 млн. жители.

Най-честите доказани нарушения срещу българи – 20 пъти – са свързани с липсата на ефективни правни средства за защита. Така беше и предната година, което означава, че в много случаи гражданите дори по закон са оставени безпомощни срещу потъпкването на техните права. На второ място със 17 нарушения е хроничната мудност на делата. На трето място с 14 случая е нарушаването от властите на правото на личен и семеен живот. 12 пъти е установено, че държавата грубо е нарушила правото на свобода и сигурност на гражданите, а четири пъти е погазила дори правото на живот.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s