Вадят на светло имането на Огнян Донев и Кристалина Георгиева

cover_3_3843С внесените промени в закона се предвижда още да се осветли имуществото на всички шефове на ЕРП-та

Кандидат-депутатите и шефовете на ЕРП-тата също да пишат имотни декларации

Имането на разследвания за пране на пари и данъчни измами бизнесмен Огнян Донев и на еврокомисаря Кристалина Георгиева може да бъде извадено на светло. Това ще стане с поправки в Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и обществени постове, както и длъжности в ЕС и НАТО, внесени в парламента в петък от лидера на РЗС Яне Янев. С тях се разширява списъкът на лицата, задължени да подават декларации пред Сметната палата за доходите и имотното си състояние. Така към най-висшите чиновници, които декларират парите си, се добавят и обществени фигури, които оказват влияние върху живота в страната. Такива според Янев са шефовете на синдикатите и на работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество, сред които е и председателят на КРИБ Огнян Донев.4222011-01-27-2010-11-05-1111-e3d64cc91516c36c739f21438d46f72d-5efcda7408adf34ce97d30ebf4b2bc4efecfd_c7cd998abeima5gesimagespic4981showimg.phpwww.monit4or.bgwww.monitor.bgwww.politika.bg Миналата седмица пък името на олигарха взриви социалните мрежи и протестиращите. Те скочиха, че разследваният от прокуратурата Донев и близките до кръга „Капитал“ икономисти бяха поканени от президента в консултациите за обществения съвет към служебния кабинет. Веднага след това „Фейсбук” буквално беше залят от коментари, че корпоративният кръг около Иво Прокопиев, който ограбва хората със скъпия ток, концесиите и надутите цени на лекарствата, опитва да се добере до властта чрез служебния кабинет, за да прикрие далаверите, а президентът „козирува”. Във форумите тогава се появи информация, че Прокопиев пробутва Саша Безуханова за премиер. Янев пък предупреди, че той се гласи чрез свои хора да сложи ръка върху служебния кабинет и да бъде министър-председател в сянка, и призова Плевнелиев да си признае за схемата.

zx480_1008699Според внесените законодателни промени на Янев и еврокомисарите ни трябва да декларират парите си. Така на светло трябва да излезе и имането на Кристалина Георгиева. „Изключително несправедливо е хората да не знаят колко пари получават те, под предлог че средствата се плащат от Европейската комисия“, категоричен беше депутатът и припомни, че българските данъкоплатци също дават вноска в общия евробюджет, откъдето Георгиева получава заплатата си.

Имотни декларации ще трябва да подават и всички останали българи с постове в ЕС и НАТО, посланиците и консулите, както и надзорниците на съдебната система, които влизат в състава на Инспектората към ВСС.

С внесените промени се предвижда още да се осветли имуществото на всички шефове на ЕРП-та и другите дружества, чиято дейност се следи от ДКЕВР. „Не може да викаме шефа на ЧЕЗ в парламента и да го питаме колко му е заплатата, а той да ни се лендзи насреща”, възмути се Янев.

Всички добавени в списъка лица пък трябва да декларират имането си пред Сметната палата в срок от 14 дни след публикуването на поправките в „Държавен вестник”. Според Янев текстовете могат да бъдат гласувани в правната комисия на парламента още тази седмица. Въпрос на политическа логика и политическа адекватност било промените да бъдат приети.
Източник: Флагман.БГ

Реклама

2 отговора на “Вадят на светло имането на Огнян Донев и Кристалина Георгиева

  1. В нормалните държави собствеността се регулира и контролира чрез данъците. Всеки, които не внася в хазната данъци, оправдаващи харчовете му, се разследва до дупка.

  2. А сметките и собствеността на баби, дядовци, внушки, шуреи и братовчеди?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s