Службите на САЩ следят хиляди Google акаунти

where-do-google-doodles-come-from--ff2932470cАмериканските правителствени служби, включително и ФБР, са следили хиляди интернет акаунти между 2009 и 2012 г., с цел предотвратяване на терористични дейности, съобщава интернет компанията Google, без да конкретизира числа.
Тази седмица Google публикува писма, свързани с националната сигурност, които е получил и в които се искат официално данни в името на Патриотичния закон, приет след атентатите на 11 септември 2001 г., предаде АФП, цитирана от БГНЕС. За пръв път частна компания публикува данни за тези писма, които са много критикувани от правозащитни организации.

Между 2009 и 2012 интернет гигантът е получавал от правителството до 999 такива искания за ежегодно наблюдение на между 1000 и 1999 акаунта. Изключение прави 2010 г. когато исканията са били за между 2000 и 2999 акаунта, според Google.

Интернет гигантът публикува ориентировъчни, а не точни цифри и това е по искане на ФБР, министерството на правосъдието и други правителствени служби. Причината е, че иначе би могло да се разкрият информации за действащи разследвания, обясни директорът по сигурността на Google Ричард Салгадо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s