Файненшъл таймс: ЧЕЗ е изправена пред проблеми в България

image Чешката компания ЧЕЗ е изправена пред нови проблеми за дейността си в Югоизточна Европа, след като българският енергиен регулатор заяви, че планира намаляване на цените на енергията от утре, пише в понеделник британският икономически ежедневник „Файненшъл таймс“, цитиран от БТА.

Съкращенията на цените в България ще засегнат също австрийската компания ЕВН и чешката Енерго-Про. Тези три компании контролират основната част от българския енергиен пазар, който бе приватизиран през 2005 г.

Събитието създава поредно затруднение за ЧЕЗ в България, където се формират около 10 процента от приходите на компанията. Миналият месец българското правителство падна от власт след улични протести срещу високите цени на енергията, припомня изданието.

ЧЕЗ, в която чешката държава има 70-процентно участие, вече се сблъска с проблеми в албанския си клон, чийто лиценз бе отнет от местния енергиен регулатор през януари. Албанците обвиниха ЧЕЗ в лошо управление на електроразпределителната мрежа, което е довело до загуби на електроенергия и нарушава условията на договора от 2009 г.

ЧЕЗ отхвърля тези обвинения и иска обезщетения за „експроприацията“ на албанския й клон, но загубата на инвестираните 200 милиона евро се отрази на резултатите на компанията за четвъртото тримесечие на 2012 г.

Сега Албания вече не е в счетоводството на ЧЕЗ, но предизвиканите в България проблеми вероятно ще имат още по-сериозни последици, защото тази страна е от по-голямо значение за дейността на чешката компания, отбелязва изданието.

Освен намаляването на енергийните цени, българските регулатори миналия месец започнаха процедури за анулиране на лиценза на местните подизпълнители на ЧЕЗ, като ги обвиниха, че злоупотребяват с доминиращата си пазарна позиция (ЧЕЗ държи 40 процента от пазара на електроенергията в България) и не спазват правилата за провеждане на търгове. ЧЕЗ определя тези обвинения като безпочвени, пише вестникът.

Българската прокуратура разследва трите водещи електроразпределителни компании, проверявайки разходите и данъчните им отчети, като докладът й се очаква на 22 март.

В България ще се произведат предсрочни избори на 12 май, отбелязва „Файненшъл таймс“.

След като спорът на ЧЕЗ с Албания, а след това с България, стана публично достояние, акциите на компанията паднаха с близо 17 процента на борсата в Прага през последните четири месеца, пише изданието.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s