Меркел дава България за пример, хвали се Дянков

618x346Германският канцлер Ангела Меркел е посочила България и Полша сред източноевропейските страни като модели за култура на фискална стабилност и за начин, по който се работи година след година за развитие на икономиката и доходите на гражданите. Това казва вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков, става ясно от стенограмата на правителственото заседание. Той казва на министрите, че ще им даде речта на Меркел, произнесена във Варшава във вторник вечерта.

В нея главно се говори за това, че в последните петнадесетина години всяка година Европа губи конкурентоспособност спрямо основните си конкуренти – Съединените щати, Китай, Бразилия и т. н., разказва Данков. По думите му германският канцлер е споделила, че за съжаление, Германия има малко съюзници в рамките на Европейския съюз, които мислят като Берлин относно икономически и финансови въпроси, а само това е начинът. „Само това е начинът да се постигнат по-добри инвестиции, по-висока конкурентоспособност и да се вдигнат доходите на хората. Като пример дава Полша и България – говоря за Източна Европа вече – като модели за култура на фискална стабилност и за начин, по който се работи година след година за развитие на икономиката и доходите на гражданите“, разказва вицепремиерът в оставка.

Дянков насочва внимание на колегите си и върху казаното от Маркел за инфраструктурата. „Тя казва, че по време на криза, какъв е най-бързият начин да се създават или да се запазват работни места – нейният коментар е: това са инвестиции във всички нива на инфраструктурата. Защо? Защото в тази инфраструктура максимален брой хора от самата икономика могат да работят“, коментира финансист номер едно в оставка.

Той прилага на членовете на правителството в оставка и статистически данни за секторите с най-много работни места за миналата година. На първо място е туризмът със 192 000 работни места, следван от строителния сектор – 165 000 работни места, и земеделието – 93 000 работни места.

Вицепремиерът в оставка изразява мнение пред колегите си, че това, което в последните няколко години управляващите са се старали да направят в тежка обстановка и по думите му имат значителен напредък, са точно секторите, в които и икономическата логика, и логиката на германския канцлер предполагали. /Дарик радио.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s