Цецка офейква в Швейцария

uwizqiНиколай Младенов панически назначава посланици
Председателката на парламента Цецка Цачева не иска да участва в изборите и стяга куфарите за Швейцария, научи ПИК. Тя ще заеме мястото на Меглена Плугчиева, която ще стане част от служебния кабинет.
Верните кадри на ГЕРБ кадри се преназначават ударно на длъжности, от които трудно биха могли да бъдат уволнени от следващото правителство.
Трескави рокади по министерствата се правят в последните дни на кабинета на Бойко Борисов.

Външният министър Николай Младенов е съставил списък с 12 кандидати за посланици, към който президентът Росен Плевнелиев е проявил резервираност. Бившият председател на Конституционния съд Евгени Танчев е предложен да оглави дипломатиическата ни мисия в Любляна, Словения. Доскоро името му бе споменавано като претендент за първи дипломат в Казахстан, съобщава  вестник “Сега”.

Според колеги на Танчев постът ще е наградата му от ГЕРБ за проваления избор на кандидатката за конституционен съдия Венета Марковска. В деня на клетвата Танчев прекрати церемонията след напускането на Плевнелиев и така попречи на Марковска да влезе в КС. Повечето юристи оцениха постъпката му като доста спорна от конституционна гледна точка.

Най-високопоставеният кариерен дипломат в МВнР – постоянният секретар Иван Сираков, е предвиден за посланик в Черна гора. Оттам ще трябва да се върне Мая Добрева с надеждата да заеме неговия пост като кадровик на Външно. Тя се прочу по времето на министър Стоян Ганев в началото на 90-те години като “фактуристката на ДАП Пазарджик, станала главен кадровик на МВнР”. Бившият говорител на министър Надежда Михайлова (сега Нейнски) Радко Влайков е назначен във ведомството за държавен служител “по заместване”, за да се готви за посланик в Прага. Постът там е вакантен след провала на кандидатурата на бившия политемигрант Димитър Бочев миналото лято. Бочев не отговаряше на условието да има висше образование.

Началникът на политическия кабинет на министър Младенов Валери Рачев се стяга за Анкара, а неговата говорителка Весела Чернева е предвидена за генерален консул във Франкфурт. Шефът на Дирекция “Европейски държави” Христо Георгиев е претендент за посланик в Кипър. Дипломати твърдят, че финансист от Сметната палата, който извършва одит във Външно, може да оглави мисията на България във Виена като знак на благодарност за резултатите от ревизията. Има вакантни места също в Дъблин, Ватикана, Копенхаген, Осло, Отава и в някои бивши съветски републики. “Фактически има риск новите управляващи в България да бъдат представлявани в чужбина от довереници на досегашните властници”, коментира висш дипломат.

Трескави рокади се правят и в самото МВнР. На 22 февруари със заповед на Николай Младенов и без решение на кариерната комисия са повишени в ранг съветник петима първи секретари. Сред тях е директорката на Дирекция “Консулски отношения” Милена Иванова, чийто дипломатически ранг бе по-нисък от изисквания за поста й в нарушение на Закона за дипломатическата служба. С повишение бяха зарадвани също и.д. началничката на Дирекция “Близък изток и Африка” Славена Гергова, шефът на отдел в Дирекция “Международно право и юридически въпроси” Данаил Чакъров и началничката на отдел в Дирекция “Права на човека” Красимира Бешкова.
Източник: pik.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s