Имената на служебните министри

oo_1126756Ден-два преди обявяването на състава на служебното правителство излизат нови и нови имена, които могат да влезат в него. Пламен Мишев е последното име, спрягано за нов земеделски министър. Освен новия шеф на фонд „Научни изследвания“ другото име, което остава като кандидатура, е на зам.-министъра Цветан Димитров, твърди Стандарт. Най-важната задача за човека, който седне на мястото на Мирослав Найденов, ще е да продължи преговорите за новия програмен период. Трябва да се защитят възможно най-добре интересите на нашите земеделци. Другата спешна задача е да се намери възможно най-много варианти за подпомагане на уязвимите сектори – животновъдството и зеленчукопроизводството.Банкер за финансов министър търси екипът на Росен Плевнелиев. Според служителите във ведомството имената, които се спрягат, са няколко – председателката на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, бившият зам.-министър на финансите Карина Караиванова и шефът на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, коментират запознати. Шансовете на Порожанов се оценяват като най-малки, докато името на Караиванова се спряга като най-реалистично.

Сред най-важните задължения на служебния финансов министър ще бъде провеждането на безпроблемна комуникация с Европейската комисия относно възстановяването на средствата, вложени в проекти, финансирани по структурните фондове на ЕС. Така например България чака 600 млн. лева от ЕС за земеделските субсидии, които бяха изплатени чрез извънреден държавен заем в размер на 800 млн. лева, теглен на вътрешния пазар. Трябва да се знае, че служебният кабинет няма правомощия да емитира държавни облигации на външния пазар, а от гледна точка на вътрешния пазар заложеният лимит за държавен дълг е почти достигнат. В Закона за държавния бюджет 2013 година е записано, че финансовото ведомство ще емитира 1,2 млрд. лева през годината, като вече 800 млн. лева бяха емитирани.

Единственият министър от кабинета в оставка, който можел да запази поста си в служебното правителство, е акад. Стефан Воденичаров. Шефът на БАН е предложен за образователен министър и от Българската стопанска камара. „Никой не ми е предлагал нищо очи в очи, знам от медиите, че спрягат името ми“, коментира Воденичаров.

Той оглави министерството преди около месец, след като предшественикът му Сергей Игнатов подаде оставка. Воденичаров излезе в четиримесечна отпуска от БАН, за да доизкара мандата му. Завъртя се и името на Милена Дамянова, в момента зам.-министър и кадър на ГЕРБ от самото начало. Тя е сред хората, писали стратегията на партията за образованието, а в момента се занимава с ресор средно образование. Ако стане служебен министър, това ще бъде добре по отношение на матурите на учениците, тъй като един и същи човек ще се занимава с подготовката им отначало докрай.

Най-вероятните кандидатури за транспортен министър са на Кристиян Кръстев и Димитър Гайдаров. Първият е зам.-министър в кабинета „Борисов“ от 16 януари насам, а вторият бивш шеф на НКЖИ. През последните дни усилено се лансира и името на шефа на Националната транспортна камара Койчо Русев. Председателят на организацията, регистрирана в Пловдив, е предлаган както от шефа на БСК Божидар Данев, така и от вечния кандидат за транспортен министър Миролюб Столарски. Русев обаче не се ползва с добро име в бранша и според сектора всеки вариант е по-добър от него, включително и на станалия известен със съмнителни сделки бивш транспортен министър Александър Цветков.

Социалният министър в служебния кабинет ще бъде и вицепремиер. Той ще бъде политикът, към който ще има най-големи очаквания в служебния кабинет. Причината е, че от него ще се иска да намери начин да вдигне доходите и да намали безработицата, въпреки че за два месеца това едва ли е възможно. За това, че ролята на социалния министър ще е една от водещите, говори и фактът, че той ще бъде вицепремиер. Няколко са имената, които се спрягат за този пост. Бившият министър на труда Иван Нейков е отказал офертата. За поста е канен и бившият управител на НОИ Йордан Христосков, който е поискал да разбере кой ще бъде премиерът, преди да даде отговор. Другата опция е социален министър да стане сегашният съветник на президента по социалните въпроси Деяна Костадинова.

Три имена се въртят в публичното пространство за поста министър на правосъдието, научи „Стандарт“. Едното е на дългогодишния съдия от гражданската колегия на Върховния касационен съд Борислав Белазелков. Уважаван преподавател по изпълнително право и гражданско процесуално право в СУ „Св. Климент Охридски“. Участвал е в работните групи по написването на редица закони. Съдия Белазелков е изпълнителен секретар на Съюза на съдиите в България (ССБ). Организацията бе основният критик на бившите управляващи и на Висшия съдебен съвет (ВСС), като настояваше за конкретни реформи и отстояване за независимостта на съдебната власт. Съдия Белазелков беше сред водачите на протеста на над 200 съдии през юли в подкрепа на уволнената им колежка Мирослава Тодорова. Тогава той призова ВСС да си подаде оставката веднага.

Другото възможно име за правосъден министър е на Пенчо Пенев. Той е бивш конституционен съдия и ексминистър на правосъдието в правителството на Андрей Луканов през 90-те години. С голяма вероятност да заеме поста е и секретарят по правни въпроси на президента Росен Кожухаров. Той е бил наш консул в Милано и юридически съветник на министъра по европейските въпроси. Последните три години работи в Министерството на правосъдието като шеф на Дирекция „Механизъм за сътрудничество и оценка“.

Пътният шеф Лазар Лазаров е бил сред основните кандидати за поста регионален министър, тъй като е професионалист и харесван от бранша. Той обаче отказва до момента. Освен него се спряга и името на главния секретар на президента Екатерина Захариева. Коректните списъци за вота ще са сред основните приоритети за следващия строителен министър. Те трябва да са актуални, проверени и с взети предвид заявления от чужбина, обясни регионалният министър в оставка Лиляна Павлова за задачите на служебния министър, който ще я наследи през следващите два месеца на поста. Физически, финансово и капиталово ГРАО е обезпечено, допълни Павлова. Скоро трябва да бъде обявена и процедурата за избор на фирма, която да предоставя услугата за смс известяване и онлайн проверка на данните за регистрация.

Горещият стол в здравеопазването е един от най-обсъжданите. За поста здравен министър като много вероятен се говори за доц. Георги Паскалев, бивш ректор на Медицински университет Пловдив. Известен хирург по обща и гръдна хирургия в Пловдив, той 8 години успешно управлява висшето учебно заведение и положи доста лични усилия да върне чуждестранните студенти да учат медицина в Града под тепетата. Има и много международни контакти. По негово време вузът бе опазен и от корупционни скандали от най-различен вид. Съпругата му също е лекар. Според запознати консенсусна кандидатура като на доц. Паскалев ще сложи по-лесно край на натрупаното недоволство в гилдията.

Двама бивши заместници на Николай Младенов са спрягани за наследници на поста му на външен министър, научи „Стандарт“. Сред имената, които се въртят из кулоарите на Външно, са тези на Константин Димитров и на Марин Райков. Двете бивши вицета на Младенов в момента са посланици съответно в Лондон и Париж. Като възможен кандидат за външен министър се спряга и Николай Милков. Бившият постоянен секретар на Министерството на отбраната се е върнал във Външно, където беше, преди да отиде при военните. Който и да е новият министър, той ще трябва да се заеме с няколко неща. Най-неотложното е организирането на изборите зад граница. Освен това е възможно служебният министър да подпише Договора за добросъседство с Македония, който е на финален етап от подготовката си. Междувременно министърът трябва да се занимае и с постоянната ротация на посланици и да назначи нови там, където изтекат мандатите на досегашните титуляри.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s