Плевнелиев обявява кабинета утре

rosen-plevneliev-za-makedoniya-balgariya-ne-e-vtora-gartsiyaТаен обяд избра премиера, пише „Стандарт“ – той идвал от чужбина и нямало да е нито един от тези, чиито имена се спрягаха за поста

Изненадващо Плевнелиев обявява правителството във вторник, съобщава „24 часа“.

Президентът Росен Плевнелиев обявява изненадващо правителството във вторник, а не както бе казал по-рано – в сряда, съобщиха от екипа му. Причините за това са многобройните спекулации с имена, които самият Плевнелиев нарече „отстрел на кандидатите“.

Бъдещият премиер вече е определен, той е приел и по всяка вероятност няма да е нито един от тези, за които се спекулираше.

Саша Безуханова, за която се твърдеше, че може да е премиер, споделила пред близки, че би могла да бъде икономически министър, но категорично не желае да оглави кабинета. Проф. Кирил Топалов – съветник на президента по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на Вежди Рашидов.

Според изданието министър-председателят на служебния кабинет е договорен през уикенда.

Временният премиер ще дойде от чужбина. Той е икономист и без партийна принадлежност. Прехвърлил е Христовата възраст. В момента заема пост в европейска страна, пише „Стандарт“.

До варианта премиер отвън се стигнало след окончателния отказ на омбудсмана Константин Пенчев.

Издигат и Лучано за министър, пише „Труд“.

Инициатива за издигане на Васил Иванов-Лучано за министър на спорта подеха именити спортисти, федерации и организации. До момента са събрани над 70 подписа, а във вторник предложението ще бъде депозирано пред държавния глава Росен Плевнелиев.

В събота собственикът на „Левски“ Тодор Батков официално изрази доверие към Любо Ганев за поста. Волейболната легенда днес е успешен бизнесмен и е считан за фаворит за министерското кресло. В Спортната палата се коментира, че плувецът Петър Стойчев също е сериозен кандидат.

Последен звънец за депутатите в четвъртък, съобщава още „Труд“, макар и с въпросителна след заглавието.

Депутатите ще се съберат за последно в сряда или четвъртък, за да закрият 41-вото народно събрание, научило изданието. По традиция на официалното финално заседание шефката на парламента Цецка Цачева ще дръпне реч и ще бъде ударен „последният звънец“. Точната дата на заключителното заседание зависи от президента Росен Плевнелиев.

Дотогава обаче народните представители ще работят.

Сменят полицейски шефове, алармира в „Труд“ Анна Заркова.

Правителството в оставка тихомълком сменя полицейски шефове в страната. Местят и пенсионират началници на областни дирекции и РПУ-та. Пресцентърът, иначе словоохотлив, мълчи. Свалените обещават да обяснят, но „после“ – вероятно когато си получат 20-те заплати.

Защо ли е тази кадрова въртележка? Може би някой се сеща и за друга причина освен тая, че иде изборно време?

МФ, фонд „Земеделие“ и ДАНС са с най-високи бюджети за бонуси, съобщава „Сега“.

Държавен фонд „Земеделие“, около който постоянно възникват скандали, финансовото министерство и ДАНС са с най-високите бюджети за допълнително материално стимулиране (ДМС) на служителите през 2013 г., показала проверка на изданието.

Трите структури ще могат да раздадат крупни суми след края на всяко тримесечие за разлика от по-бедни институции, които не разполагат с толкова свободни средства за бонуси.

Повече от половината министерства ще имат проблеми с допълнителното стимулиране на служителите, защото не са се съобразили с новите правила за изплащане на ДМС.

ВСС допусна компрометирани магистрати да подбират новите младши магистрати, коментира под заглавие „Съдът през следващите 40 години“ в. „Капитал Daily“.

Миналата седмица на свое заседание висшият кадрови орган по управление на съдебната система – Висшият съдебен съвет (ВСС), не прие исканията за промяна на критериите за избор на членовете на конкурсните комисии, които в края на месеца ще изпитват младшите съдии за първоначално встъпване в съдебната власт.

Как ще бъдат подбрани новите младши съдии е ключов въпрос, който засяга функционирането на цялата съдебна система през следващите 40 години. Именно младшите магистрати, които ще бъдат избрани в края на март, ще разглеждат казусите на хората до навършване на пенсионна възраст, а не е наивно да се предполага, че изпитващите ще избират по свой образ и подобие.

Решението на ВСС от 21 февруари, с което беше определен съставът на трите конкурсни комисии, предизвика възраженията на младши съдии от различни випуски, преминали задължителното първоначално обучение в Националния институт на правосъдието след въвеждането на националния конкурс през 2002 г.В писмо до съвета те изразиха съмнение, че „жребият измежду всички“ не създава сигурност, че в комисиите ще попаднат съдии, които притежават неоспорими качества да изпитват.

На този етап е невъзможно протестиращите да се самоорганизират за участие в предстоящите избори, освен ако не използват похвата на НДСВ от 2001 г. – тогава царското движение нямаше регистрация и се опря на коалиция от две незначителни, но регистрирани партии, казва политологът Огнян Минчев пред „Труд“.

„Нещо подобно би могло да се случи и сега. Разликата в настоящия момент е, че протестът е многолик и няма структурирано гражданско представителство на протестиращите.

Има много групи протестиращи, с различни искания и различна степен на самоорганизация. Това означава, че само някои от тях биха могли да излъчат легитимни представители за кандидат-депутати. Протестът все още в начална фаза. Очаквам от него да се породят по-устойчиви граждански движения, които ще продължат да оказват натиск върху институциите на властта за промени в политическата и стопанската система за дълъг период от време.

Пълноценното им политическо представителство може би ще се реализира на следващ етап – най-вероятно при следващи предсрочни избори“, добавя Минчев.

Протестиращите вече искат оставката и на кмета на София, пише „Сега“.

Вълната от искания за оставки на кметовете на Варна, Пловдив, Монтана, Хасково и Добрич застигна и градоначалника на столицата Йорданка Фандъкова.

Причината Фандъкова да си ходи са високите сметки за парно. Вчера, макар и по-малочислено, множеството излезе на пореден протест в София, исканията срещу монополите и за повече граждански контрол върху институциите напълниха улиците в 35 града.

Неочаквано гражданите се хвърлиха да защитават БДЖ и блокираха централните жп гари в столицата, Варна и Пловдив.

Парното взима пари за невидими тръби, пише „Монитор“.

Тлъсти суми за сградна инсталация прибира топлофикацията в София дори от клиентите, чиито апартаменти са снабдени с хоризонтални тръби и имат истински топломери. И то при условие, че в общите помещения няма нито един радиатор, който би могъл да оправдае парите за сградна инсталация.

Топлото време разбуди грипа, обяснява „Стандарт“.

Ранната пролет ще ни докара втора грипна вълна – за това предупредили докторите. Рязкото затопляне, което от петък радва почти цяла България, ще продължи и тази седмица.

В петък ще започне рязко застудяване, като метеоролозите очакват живакът да удари най-много 10 градуса. Макар и слънчев, уикендът ще ни накара отново да сложим шапките и шаловете.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s