Новият папа е обвиняван в съучастничество с аржентинската хунта

BergoglioХорхе Берголио е новият папа Франциск I.
Папата е 76-годишен аржентинец, който е обвиняван в съучастничество с аржентинската хунта през 1976 година. Той е първият американски йезуит, който сяда на престола на Католическата църква.
Берголио беше избран, за да наследи Бенедикт 16-ти. Новият папа е строг йезуит, който проявява сдържаност и умереност в живота си.
Неговите привърженици ценят начина му на живот, който е далеч от всяка показност.
Берголио е роден на 17 декември 1936 година в Буенос Айрес в семейството на железничар и домакиня.
Дипломира се като химик, а на 22 години се присъединява към Йезутското братство, в което получава научна степен по философия.
За свещеник е ръкоположен през 1969 година. След това поема ордена на йезуитите в Аржентина.
По време на военната хунта (1976-1985 г.) Берголио се стреми да опази на всяка цена йезуитското братство далеч от всякакво политизиране.
През май 1992 година папа Йоан Павел II го назначава за помощник-епископ в Буенос Айрес. За архиепископ протосингел е назначен през 1998 г.
През 2005 г. не успява да изпревари гласовете за Ратцингер и остава на второ място в избора за папа след смъртта на Йоан Павел II.
Радва се на престиж сред аржентинските архиепископи.
Категоричен противник на закона за гей-браковете, приет през 2010 г. в Аржентина .
Този факт, както и противопоставянето на Берголио за легализиране на абортите, охлади отношеният между църквата и социалистката Кристина Кирхнер – президент на Аржентина.
Берголио харесва литературата на Хорхе Луис Борхес, Леополдо Марешал и Фьодор Достоевски. Обича операта и футбола.
Пет свидетелства на свещеници и богослови разкриват и тъмното минало на новия папа. По време на военната хунта в Аржентина Берголио участва в преследването на свещеници, „дръзнали“ да се обявят на страната на народа, и дава своята пастирска подкрепа за диктаторските репресии. Свидетелите са и пряко потърпевши при разпитите и мъченията от страна на хунтата. Те твърдят, че Берголио лично е участвал в тези разпити.
Нещо повече, Берголио е участник и в предоставянето на църковния Остров на Мълчанието, в р. Тигре, на военните, където се е помещавал таен концентрационен лагер. Твърденията са на журналиста и автор на книгата “El Silencio” Орацио Вербитски, който е изследвал стотици документи и свидетелски показания, разкриващи ролята на новия папа Франциск I в диктаторския военен режим в Аржентина.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s