Париж и Лондон започват глобална война в Сирия

syria-_016Париж и Лондон ще доставят оръжие на сирийските метежници

Париж и Лондон имат намерение да нарушат ембаргото за доставка на оръжие на сирийските метежници, дори ако ЕС бъде против отмяната на забраната, пише Жан-Жак Мевел във вестник Le Figaro.

„Президентът на Франция, социалдемократът Фр. Оланд настоява европейците да отменят ембаргото за доставка на оръжие на въстаналите против Башар Асад.  Оланд не изключва „при необходимост Франция да пренебрегне ембаргото“, се казва в статията. „Няма да позволим режимът, демонстриращ отказ от каквито и да са политически дискусии да убива народа си“, – заяви Оланд.

„Париж може да разчита на решителната подкрепа на Лондон, – се казва по-нататък в статията. – Във вторник министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че независимо от европейските договорености, той ще действа така, както сметне за правилно, и ще доставя оръжие на сирийските въстаници. Двамата държавници се срещнаха очи в очи преди закритото заседание“, – пише авторът на статията.
Целта на решението е да се засили натискът върху Асад и той да бъде принуден да влезе в диалог с опозицията, която Франция призна първа. Не става дума за „преминаване към глобална война“, „Франция търси политическо решение“, каза френският президент. Но на този етап „сме принудени да признаем, че политическите решения се оказаха провал“, пише изданието.

„От двете страни на Ла Манша се готвят към действия. Предполага се, че метежниците ще получат ракети „земя-въздух“, а също и противотанково оръжие и снаряди за артилерийски установки, които въстаниците завзеха от противника си“, – пише авторът на статията.

„Ембаргото на ЕС изтича в края на май. Но Париж и Лондон бързат. Фабиус, министърът на външните работи на Франция, се надява на отговор от ЕС в близките седмици. „Трябва да се действа много бързо. Не бива да се примиряваме с настоящото нарушено равновесие, с това, че Иран и Русия доставят оръжие на Асад, а въстаниците не могат да се защитят“, – заяви френският министър.

„Моментът на истината в обсъждането на този въпрос ще настъпи следващата седмица, в хода на неформалната среща на министрите на външните работи от страните в ЕС в Дъблин“, – заключава кореспондентът.
Източник: Le Figaro

3 отговора на “Париж и Лондон започват глобална война в Сирия

  1. В Сирия има 6 петролопровода, които тръгват от Ирак и излизат на Средиземно море. Кой иска да ги контролира вече е ясно, въпросът е от кога.

  2. почвайте ама прежалете израел, защото Иран ще го смаже, Европа ще яде руски и бразилски ракети, а сащ ще бъде пробучен от Китай и Индия

  3. Шибани милитаристи – в редиците на така наречените сирийски въстаници срещу режима на Асад – я има я няма 20% истински сирийци ,повечето са турци изпратени и подпомагани от такива като вас за да подчините още една свободна държава – дано се пържите в ада – и вашия ден ще дойде някога – да пукнете дано алчни копелета!!!!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s