Плевнелиев и Захариева с общи бизнес интереси

nebosturga4Интересите на президента Росен Плевнелиев и на съпруга на новия вицепремиер Екатерина Захариева се преплитат в един от най-мащабните имотни проекти у нас, съобщава в днешния си брой вестник „Преса“.

През 2007 г. Захариева и съпругът й Ангел са купили от Росен Плевнелиев и половинката му Юлиана парцел с площ 599 кв. м в столичния квартал „Малинова долина“. Цената е 11 000 евро или 14 пъти под пазарните нива в района“. Преди да влезе в политиката Плевнелиев беше управител на фирмите „Линднер“, „Мобилиен мениджмънт“ и „Резиденшъл парк София“. Те бяха движещата сила при изграждането на огромния бизнеспарк в жк „Малдост“, както и на жилищния комплекс от другата страна на околовръстното шосе, известен като „Резиденшъл парк“, където живее семейство Плевнелиеви.

Съпругът на Екатерина Захариева е архитект. Ангел Захариев е управител и съдружник в бюро „А и А – архитекти“. Фирмата е автор на генералния план и концепцията за бизнеспарка. „А и А – архитекти“ проектира сграда номер 5 и 8 в комплекса. Осмият билдинг е и най-големият – 32 000 кв. м РЗП. Бюрото е разработило и интериорни проекти за над 200 наематели в парка. Не е изключено Ангел Захариев да е автор на две от петте къщи на Росен Плевнелиев.

sv_news.php„А и А – архитекти“ имат проекти за еднофамилни постройки във фаза 2 на „Резиденшъл парк“. В същия комплекс две масивни къщи притежава сегашният президент на републиката, заедно със съпругата си Юлиана. „А и А – архитекти“ работи заедно с „Линднер“ и по небостъргача на бул. „Цариградско шосе“. Когато бъде завършен това ще бъде най-високата сграда в България – 125,8 м.

Друг интересен клиент на проектантското бюро е компанията „Алфа дивелъпмънтс“ с ново име „Лендмарк холдингс“. Дружеството се контролира от бизнесмена Иво Прокопиев. Прави впечатление, че бизнесът на Ангел Захариев се развива чудесно, напук на кризата. Печалбата за година скача над 2 пъти – от 205 000 лева на 583 000 лева през 2011 г.

БГНЕС припомня, че това не е първият случай, в който имената на Росен Плевнелиев и Екатерина Захариева се свързват с апетитен терен. В средата на януари се разрази скандала около разрешенията за строителството в района на „Корал“, където са едни от последните дюни по българското Черноморие.

Бившият министър на благоустройството и регионалното развитие Лиляна Палвова, която наследи на този пост Плевнелиев, призна на 17 януари, че през 2010 г. регионалното министерство „пропуснало“ да оспори в съда разрешенията за строителство на „Корал“ заради невнесена държавна такса от 20 лв.

Когато МРРБ завежда делата, за държавните имоти отговаря бившият зам.-министър на МРРБ Екатерина Захариева. Доскоро тя беше началник на секретариата на президента Плевнелиев, а днес е вицепремиер. Казусът с тези разрешителни е толкова очевиден, че МРРБ би спечелило 1000% при нормално процесуално поведение, коментират юристи. За да не спечели делото и да не накърни интересите на олигарсите, МРРБ избира елегантен начин да загуби като не внася 20 лева такса за обнародване.
Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s