Министърът на финансите на Кипър замина за Москва, моли за съдействие

680558.JPEGМинистърът на финансите на Кипър Михалис Сарис замина днес за Москва, за да изясни има ли Русия интерес за по-нататъшно инвестиране в страната. Това заяви днес на брифинг за журналисти шефът на департамента за управление на финансовите операции към Министерството на финансите на републиката Андреас Хараламбус. Според думите му, преговорите с Министъра на финансите на Русия Антон Силуанов ще се състоят в сряда.
Хараламбус подчерта, че главен въпрос в обсъждането с руснаците ще бъде удължаването на отпуснатия от Русия през 2011 г. кредит за 2.5 млрд евро. „Това е голям кредит, чието изплащане трябва да се осъществи до 2016 г, – отбеляза той. – Ако успеем да удължим срока на погасяване със съгласието на руското правителство, то това би ни позволило да рефинансираме потребностите на икономиката след завършване на програмата на международните кредитори и да изпълняваме задълженията си самостоятелно“.
Става дума за съгласуваната с Еврогрупата антикризисна програма, която парламентът на Кипър предстои да приеме. Срокът на действие на програмата е три години.
Представител на Министерството на финансите на Кипър съобщи, че „пред Сарис стоя и други две задачи, които той ще обсъжда не само с руското правителство, а и с делови кръгове“. „Целта ни не се изчепва само до удължаване на срока на погасяване на кредита, – каза той. – Ние искаме да разберем дали Русия има потенциален итерес за бъдещо инвестиране“. Хараламбус отказа да коментира за какви конкретно проекти става дума.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s