Москва да защити Никозия („The Financial Times“, Великобритания)

likvidnye-valyuty-3В почивните дни Ангела Меркел заяви, че за кипърската банкова криза ще трябва да плати този, „който е отговорен за нея“, а не само европейските данъкоплатци. Според плана на ЕС, отхвърлен във вторник от кипърския парламент, руските вложители в Кипър трябваше да пострадат, защото за германския канцлер това е изгодно.
Защо да са виновни руските вложители?

Проблемите при кипърските банки възникнаха не заради руските вложения там, а заради това, че условията за реструктуризацията на гръцкия дълг, предложени от чиновниците на ЕС (в това число берлинските), удариха по кипърските банки, които държат най-големите обеми от гръцките задължения. Нещо повече, благодарение на руските инвеститори Кипър се превърна в съвременна европейска държава.

Защо немските чиновници смятат, че руските вложители перат пари? А какво да кажем за 60 000-те британски вложители в кипърските банки, главно пенсионери, както и за обикновените граждани на Кипър?

Отговорът е очевиден. Немците налагат един откровено безотговорен данък върху кипърските банкови вложения, защото нито средният британски или кипърски пенсионер, нито руските вложители имат сериозно влияние върху европейските министри на финансите. Ситуацията в Кипър е катастрофална!
Изявлението на германските чиновници, че предложението за облагане на банковите депозити е оправдано, защото руснаците „перат“ пари, само усложнява ситуацията. Това е абсурден и неуместен аргумент: много от руските  вложители са представители на малкия и среден бизнес, които работят законно и законно влагат парите си в Кипър. В очите на Берлин всеки руснак или украинец с банкова сметка е подозрителен.

03630434Кипър се оказа на фронтовата линия между стария си приятел (Русия) и новите си европейски партньори (съвсем недружелюбни), които са готови да дадат на Никозия пари, ако тя забрави стария си другар. Европейската централна банка дори изрази готовност да подкрепи стабилността на кипърските банки и да отдели достатъчно средства, за да могат те да съхранят ликвидността си след конфискация. Но здравият разум подсказва, че тези екстравагандни кредити ще струват значително повече, отколкото прословутите 6 милиарда евро, които ЕЦБ не е готова да даде сега. Ако бъде въведен данък върху депозитите, от Кипър ще изтекат десетки милиарди. Без съмнение, има по-добро решение.

Първо, ЕС трябва да прекрати нелепата експроприация на банковите вложения с помощта на конфискуване чрез данъци. ЕС не може да съхрани единството си, ако в период на криза решенията се вземат, изхождайки от националната (германската), а не общоевропейската гледна точка.

Второ, Русия и Великобритания са длъжни да дадат отпор на Германия и да предприемат съответните мерки. Международното право дава добри основания, за да бъдат привлечени към отговорност правителствата и отделните чиновници, които подтикват към експроприация.

EUROZONE-CYPRUS-124278-275875Трето, Русия трябва да откликне на молбата на Никозия за помощ, отправена във вторник, когато министърът на финансите на Кипър долетя в Москва. Кипър се нуждае от 16 милиарда евро. Европа е готова да даде 10 милиарда. Русия трябва да добави липсващите 6 милиарда.

Правилното решение за Кипър трябва да обслужва интересите на всички заинтересовани страни. Вместо да се задуши бизнесът и да се убие банковата система, трябва да се стримулира по-нататъшното развитие на страната, за да успее тя да изплати дълговете си. Кредитът, взет от Кипър, трябва да бъде обезпечен от неговите полезни изкопаеми – в това число на базата на разработването на шелфовите месторождения на газ. След това тези капиталовложения трябва да се обезопасят и приватизират.

Частните интереси ще способстват за икономическото развитие, ще ощастливят кредиторите и ще възстановят благосъстоянието на Кипър.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s